Japán kezdhet törleszteni a szexrabszolgák miatt

A koreai és a japán külügyminiszter hétfőn Szöulban tart megbeszélést annak érdekében, hogy megvitassák a második világháború idejében szexrabszolgaként fogva tartott nők ügyét.

Erről azt követően érkezett a hír, hogy a Nikkei Asian Review leközölte: Abe Sinzó japán miniszterelnök tervezi, hogy 100 millió jen letételével olyan alapot hoz létre, amely az áldozatokat segíti. Abe a hírek szerint azt is tervezi, hogy bocsánatot kér a háborús időkben nők ellen elkövetett tettekért – írja a The Korea Times. Park Won-gon, a Handong Egyetem nemzetközi kapcsolatok professzora azon a véleményen van, hogy a két miniszter várhatóan véglegesíteni fogja az erre vonatkozó terveket és végül ténylegesen is elhangzik majd a rég várt bocsánatkérés.

Korea már hosszú ideje követelte Japántól a hivatalos bocsánatkérést, ahogyan azt is, hogy az ország tegye meg kártérítési ajánlatát. Japán viszont azzal védekezett, hogy a problémát már orvosolták azzal a kétoldalú szerződéssel, amellyel a két ország 1965-ben újra felvette egymással a diplomáciai kapcsolatot.

Azt, hogy az ügy milyen régóta húzódik, jól mutatja, hogy épp a múlt hónapban halt meg az a 89 éves asszony, aki az egykori atrocitások miatt a japán kormány ellen pert indító szexrabszolgák utolsó élő tagja volt. Történészek becslése szerint a második világháború idején körülbelül 200 ezer sorstársa szolgálta ki a megszálló japán csapatok katonáinak szexuális igényeit elsősorban a Koreai-félszigeten és más délkelet-ázsiai országok bordélyaiban.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »