Jean-Michel Jarre: Snowden a modern kor hőse

Jean-Michel Jarre: Snowden a modern kor hőse

Jean-Michel Jarre november 10-én Budapesten, a Papp László Sportarénában mutatja be Electronica című dupla lemezét, amely az ember és a technika ellentmondásos viszonyát járja körül. A hetven felé közelítő francia zeneszerző a Magyar Nemzetnek adott interjúban elárulta, miért dolgozott együtt Edward Snowdennel, mi tartja életben, mi inspirálja leginkább, és hogy miért készítette el az Oxygene harmadik felvonását.

Tavaly ősszel jelent meg Jean-Michel Jarre Electronica című albumának első felvonása, amelyet a zeneszerző világhírű közreműködők segítségével készített el. A mintegy ötéves projekt második része idén májusban került a boltokba. A további sztárok mellett a lemezen egy különös vendégművész is felbukkant: az amerikai lehallgatási botrány kirobbantójaként ismertté vált Edward Snowden.

– Nagyon megérintett a története – fogalmazott Jean-Michel Jarre.

– Anyám hősiességét juttatta eszembe. Ő hasonló korú volt, amikor a francia ellenállás központi alakjaként harcolt a második világháborúban. A hite és az emberi jogok védelmében szembeszállt az elnyomó hatalommal.

Snowden ugyanezt tette, így vált napjaink, a modern kor hősévé.

A történet mára mindenki számára ismert, dokumentumfilm és mozifilm egyaránt feldolgozta az ügyet. Edward Snowden, aki korábban az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség vezető tanácsadója volt, 2013-ban nyilvánosságra hozta, hogy a hatóságok bírósági engedély nélkül hogyan figyeltek meg és hallgattak le szinte bárkit, akit akartak. A botrány kipattanása után, a letartóztatás elől a férfi előbb Hong Kongba, majd Oroszországba menekült, és a mai napig ott tartózkodik.

Jarre hangsúlyozta, Snowden nem vonult az utcára azt skandálva, hogy „elég volt”, hanem felhívta a figyelmünket arra, miként él vissza a hatalom a technikával. – Mindannyiunkat megfigyelnek, vagyis a legalapvetőbb emberi jogainkat sértik meg. Az új albumom témája az ember és a technika ellentmondásos kapcsolata.

Igaz, hogy zsebre vágjuk a világot az okostelefonjaink segítségével, ám ezért cserébe minden lépésünket, minden mozdulatunkat ismerik.

Fontosnak tartottam, hogy Snowden üzenetét az albumon és a koncertjeimen is közvetítsem a közönség felé. Hiszen mindig szükségünk lesz olyan emberekre, akik készek kiállni az igazságért, és tesznek is azért, hogy a hatalmi visszaélések nyilvánosságra kerüljenek.

Az Electronicán olyan művészek bukkannak fel, mint Moby, az Air, Pete Townshend, Armin Van Buren, Laurie Anderson, John Carpenter, a Pet Shop Boys, Gary Numan vagy Hans Zimmer. A zeneszerző elmondta, ez a fajta együttműködés a zeneiparban rendkívül divatos, ám szinte kizárólag üzleti érdekek miatt. – De én egy másik bolygón élek. Nekem kezdetektől fogva az volt az alapelvem, hogy a közös zenélés elengedhetetlen feltétele a személyes kapcsolat. Minden muzsikussal, aki elfogadta a meghívásomat, találkoztunk, és így alkottuk meg a dalokat. Ez volt a projekt lelke: minden közreműködés személyes és őszinte volt. Az album közel öt évig készült és rengeteg utazással járt, de azt hiszem, ez tette valóban különlegessé a felvételt.

Hírdetés

– Az elektronikus zene manapság már jóval több, mint egyszerű műfaj – hangsúlyozta Jarre. – Mára ez egy kreatív alkotói folyamattá vált, amelyben az ember felhasználja a rendelkezésére álló technológiát. És még inkább így lesz ez a jövőben.

A zeneszerző hozzátette, a technika lehetővé teszi, hogy a művész kilépjen a koncerttermek akusztikájának zártságából, és a szabadba vigye az alkotását. – Mindig is izgatott a környezet és az ember találkozása. Az, ahogyan a körülöttünk lévő világot érzékeljük, legyen az épített, vagy természet alkotta. Ebből született a Cities in Concert ötlete: amikor az egész várost alakítottuk koncerthelyszínné egy éjszakára. Minden elérhető technikát felhasználtunk, hogy egy különleges, egyedülálló hang- és vizuális élményt hozzunk létre.

A hatalmas városi koncertek rengeteg embert mozgattak meg. 1986 áprilisában Houstonban másfél millió ember hallgatta Jarre-t, 1990. július 14-én, a francia forradalom kétszázadik évfordulóján két és fél millióan vettek részt a zenész koncertjén. És még ezt is sikerült túlszárnyalni: Moszkvában 1997-ben három és fél millió embert csábított a szabadba a francia művész. – Időközben azonban megváltozott a világ – tette hozzá Jarre.

– Ma már nem szívesen engedélyezik sehol a nagy nyilvános tömegrendezvényeket, az okokat sajnos mindannyian túl jól ismerjük…

– Az Electronica turnén azonban szeretném felidézni a monstre koncertek élményét – hangsúlyozta a zeneszerző. – Ugyanazt az energiát és intenzitást sugározzuk majd, mint a korábbi hatalmas show-k alatt, ám ezúttal jóval intimebb térben. Remélem, a közönség számára ugyanolyan élmény lesz majd.

Az energia és intenzitás kapcsán a hatvannyolc éves zenész elárulta, nem foglalkozik a korával. – Szerencsés vagyok, hogy azt csinálhatom, ami a legjobban szeretek, és ami egész életemben inspirált: zenét szerezhetek és megoszthatom másokkal. Életem utolsó pillanatáig ezt fogom csinálni, így az életkor a legkevésbé sem számít.

A november 10-én Budapesten koncertező Jean-Michel Jarre szeptemberben jelentette be, hogy még idén megjelenik a nagy sikerű Oxygene című albumának harmadik része. – Mikor az Oxygene elkészült, egy tökéletesen újszerű, kísérleti produkciónak számított – mutatott rá a művész. – Abban az időben a disco, a hard rock és a punk ment mindenütt. Az albumot semmihez sem tudták hasonlítani, ráadásul egy francia készítette, így minden kiadó visszautasított. Csodával határos módon egy független francia kiadónak megtetszett a zeném, hittek benne, hogy sikert hozhat, így megjelentették. Ami ezután következett, a legszebb álmainkat is felülmúlta, a lemez üstökösként robbant be a zenevilágba, és egy csapásra ismertté tette a nevem.

Mindez éppen negyven éve történt, és bár Jarre elárulta, nem híve az évfordulóknak, az Electronica készítése közben egy ponton arra gondolt, milyen lenne az Oxygene, ha ma készülne el.

– A jubileumi negyvenedik év végéig adtam időt magamnak arra, hogy megnézzem, vajon meg tudnám-e csinálni a lemezt mai körülmények között.

Akárcsak az első lemez, az Oxygene III. is hat hétig készült. Azért is csináltam ilyen gyorsan, hogy ne gondolkozzam rajta, jó ötlet volt-e belevágni. Nem akartam másolni az első lemezt, de ugyanúgy utazásra viszem a hallgatókat: az első hangtól az utolsóig különböző fejezeteken át egy olyan világba, ahol minden összefügg mindennel.

Az elektronika úttörőjeJean-Michel Jarre nélkül nem csak az elektronikus zene története lenne nehezen leírható. A francia zeneszerző a poptól az art rockig számos műfajra gyakorolt hatalmas hatást. A kétezres évek közepéig az alkotó több mint 80 millió lemezt adott el, gigakoncertjein alkalmanként több millió ember vett részt, tucatnyi díjjal tüntették ki, és még egy aszteroidát is elneveztek róla.Jarre 1948. augusztus 24-én született Lyonban. Anyja, France Pejot, a francia ellenállás kulcsfigurája volt, apja, Maurice Jarre pedig híres zeneszerző (az Arábiai Lawrence, az Út Indiába és a Topáz című filmek zenéjének alkotója, háromszoros Oscar-díjas). Szülei ötéves korában elváltak, apja Amerikába költözött, Jean-Michel az anyjánál maradt. Ekkortájt kezdett zongorázni, érdeklődése hamar a jazz felé fordult, tanulmányait a párizsi konzervatóriumban végezte. 1976-ban jelent meg Oxygene című lemeze, amely forradalmasította az elektronikus zenét, és egy csapásra ismertté tette Jarre nevét.Diadalútja töretlen volt, egymást követték az ikonikus albumok: az Équinoxe, a Rendez-vous, a Chronologie, majd az Oxygene második része. Első európai popzenészként koncertezett Kínában, 1986 áprilisában pedig a NASA megalakításának 25. évfordulóját ünneplő show-ján 1,5 millió ember vett részt Houstonban, amivel világrekordot döntött. Ezen a koncerten a szaxofonszólót Jarre barátja, Ron McNair az űrből játszotta volna el, ám az űrhajós két hónappal korábban elhunyt a Challenger-katasztrófában. A tragédia miatt kis híján lefújták a show-t, ám végül az áldozatok emléke előtt tisztelegve mégis megtartották.A zenész először 1993-ban lépett fel hazánkban, legutóbb pedig hat éve adott koncertet, ugyancsak a Sportarénában. (F. B.) 

 


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »