Jelentősen javult a folyó fizetési mérleg

Jelentősen javult a folyó fizetési mérleg

Tavaly decemberben 501 millió eurót, a novemberinél 110 millió euróval többet tett ki a folyó fizetési mérleg többlete a jegybank adatai szerint.

A folyó fizetési mérleg többlete decemberben 501 millió eurót, a novemberinél 110 millió euróval többet tett ki, az áruexport és -import értéke is csökkent havi szinten – közölte honlapján a legfrissebb adatokat a Magyar Nemzeti Bank szerdán.

Szembetűnő, hogy az áruk soron a novemberi 403 millió eurós többlet negatívba fordult – mínusz 3,7 millió euró – az év utolsó hónapjában. Eközben a szolgáltatások külkereskedelmi forgalmának aktívuma 528,4 millió euróra nőtt, ami szerény 12 millió euróval több az előző havinál. A fizetési mérleg statisztika szerint a múlt év utolsó hónapjában az áruexportból befolyt bevételek 1,661 milliárd euróval, az import kifizetések 1,260 milliárd euróval elmaradtak a novemberitől.

A jövedelmek soron a munkavállalói jövedelmek 226 millió eurós aktívuma és a befektetések után elszámolt jövedelmek 795 millió eurós kiáramlása alig tér el az előző havitól.

A tőkemérleg többlete decemberben 246 millió eurót tett ki, ami 30 millió euróval kisebb az előző havinál, bár az Európai Uniótól átutalt tőketámogatások 282 millió eurós összege decemberben alig 4 millió euróval több volt a novemberinél.

Összességében az ország külső pénzügyi pozícióját jellemző, úgynevezett külfölddel szembeni finanszírozási képesség – a folyó fizetési mérleg és a tőkemérleg összevont egyenlege – a novemberi 667 millió euróról 747,4 millióra nőtt az év utolsó hónapjában.

A fizetési mérlegen belül az Európai Unióval kapcsolatos tranzakcióknál a nettó követelések mínusz 971,6 millió eurót tettek ki.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »