Jó döntés volt!- Erdély újra magyar lett

A második bécsi döntést 1940. augusztus 30-án hirdették ki a tengelyhatalmak – Németország és Olaszország – külügyminiszterei a bécsi Belvedere-palotában, amely két évtizeddel Trianon után 43 ezer négyzetkilométernyi területet juttatott vissza Magyarországnak két és fél millió lakossal. A magyar csapatok, a 2. magyar hadsereg egységei 1940. szeptember 5-13 között vonultak be a visszacsatolt területre.
A trianoni békeszerződés után a Magyarország fő célja a területi revízió lett. A Csehszlovákiával szembeni magyar területi igényeket a Hitler, Mussolini, Chamberlain és Daladier között 1938. szeptember 29-én létrejött müncheni egyezmény záradéka értelmében kétoldalú közvetlen tárgyalások útján kellett volna rendezni. Ezek eredménytelensége esetére angol-francia-német-olasz döntőbíráskodás következett volna.

Az 1938 októberi kétoldalú komáromi tárgyalások öt nap után megszakadtak. London és Párizs jelezte, hogy mégsem kíván részt venni a két ország határvitájában, és tudomásul fogja venni a német-olasz döntőbírói határozatot, így megszületett 1938. november 2-án az első bécsi döntés, amely a Felvidék egy részét visszajuttatta az anyaországnak.

Hitler 1939. március 13-án közölte Horthy Miklós kormányzóval, hogy a magyar csapatok késedelem nélkül vonuljanak be Kárpátaljára. Ez és az új lengyel-magyar határ elérése néhány napon belül megtörtént. (Az első bécsi döntés 11 927 négyzetkilométert és 1 050 ezer lakost, köztük 86,5 százalék magyart ítélt vissza. 1939. márciusban 12 061 négyzetkilométer és 694 022 fő került vissza.)

Románia hisztizni kezdett, a magyar-román határ mindkét oldalán 1940 nyarára mozgósított katonai erők néztek farkasszemet egymással. Az akkori magyar kormányfő, gróf Teleki Pál miniszterelnök, Csáky István külügyminiszter és Hory András, a románokkal tárgyalásokba bocsátkozó magyar küldöttség vezetője mindhárman erdélyi származásúak voltak.

A magyar csapatoknak augusztus 28-án hajnalban kellett volna megindítaniuk a támadást a határ teljes hosszában, ám erre végül nem került sor, mivel a berlini román nagykövet átadta a kormánya tengelyhatalmak döntőbíráskodása iránti hajlandóságát

Ezután megtörtént a magyar csapatok bevonulása ősi földünkre…

magyartudat.com


Forrás:magyartudat.com
Tovább a cikkre »