Joguk van a hajléktalanoknak megfagyni az utcán, de halálos bűn ezért a jogért küzdeni

Joguk van a hajléktalanoknak megfagyni az utcán, de halálos bűn ezért a jogért küzdeni

Jelenleg körülbelül 15 ezer hajléktalan ember lehet Magyarországon, közülük mintegy 4 ezren töltik az éjszakát az utcán – nyilatkozta Győri Péter, a Menhely Alapítvány kuratóriumának elnöke, a hajléktalanok körében évente felmérést végző Február Harmadika Munkacsoport tagja az MTI-nek.

A szakember szerint országosan, egy időben az utcai szolgáltatók nyilvántartásai szerint körülbelül négyezer ember tartózkodik éjszaka az utcán, a szállók ugyan 85-100 százalékos kihasználtsággal működnek, de Budapesten még több száz férőhely áll rendelkezésre, mi több ezeken túl a fővárosban és azon kívül is tudnak nyitni időszakos férőhelyeket.

Győri Péter elmondta, hogy a budapesti hajléktalan emberek döntő többsége a mostanihoz hasonló hideg időben, már szálláson van. Akik ezek után is kinn maradtak, azoknak egy része nagyon rossz, „tulajdonképpen döntésképtelen állapotban” van. Ezek az emberek nem tudják saját helyzetüket megítélni, nekik mentőre lenne szükségük.

Hírdetés

Budapesten néhány száz ilyen ember lehet

– jegyezte meg. Mellettük vannak azok az emberek, akik „lemerülnek ebbe a világba”, kihasználnak hajléktalanokat, belőlük élnek.  Nekik nem érdekük szállóra menni. A számuk a fővárosban száz körül lehet.

A harmadik ilyen csoport, a kunyhóban lakó emberek – mondta Győri Péter, hozzátette azonban azt is, hogy ők nincsenek olyan nagy veszélyben, de azért őket is rendszeresen látogatják az utcai szolgálatok. Rámutatott arra a kevesek által ismert tényre, hogy ezzel együtt a kihűléses halálesetek kétharmada lakásban történik. Ez elsősorban a kistelepüléseken élő idős, beteg embereket veszélyezteti.

Nem tudom, hogy mi Győri Péter meglátása, de ha a szavait helyesen értelmezzük, akkor Kimondhatjuk ezek után, hogy nem bűncselekmény a hajléktalanság – de ez nem is állította soha senki – azt ellenben igenis emberellenesnek tarthatjuk, hogy bizonyos alkotmányos jogokra hivatkozva a társadalom elitje hagyja az utcán élni és halni, ha kell megfagyni a testileg és szellemileg leépült, felelős döntésekre képtelen honfitársait. Ez a zsákutcába fulladt tévút nem más, mint az elmúlt húsz év megbukott szélsőliberális gyakorlatának a folytatása, ami nem szolgálja sem a hajléktalanok, sem a hajlékkal rendelkezők érdekeit.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »