Johannis: egy nemzet akkor erõs,h ha polgárai meg vannak gyõzõdve arról, hogy a választottak törvénykeznek

Egy nemzet akkor erős, hogyha polgárai meg vannak győződve arról, hogy a választottak törvénykeznek és nem a választottakért törvénykeznek – írja Klaus Johannis abban az üzenetében, amelyet az 1917. június 20-án magszavazott alkotmánymódosításra emlékező rendezvényre küldött kedden Iaşiba.

“A történelem tanulsága szerint egy nemzet akkor erős, hogyha polgárai meg vannak győződve arról, hogy a választottak törvénykeznek és nem a választottakért törvénykeznek. Egy nemzet akkor erős, hogyha polgárai hisznek a közintézmények lojalitásában és felelősségében, valamint a köztisztség feddhetetlenségében. A román állampolgárok határozottan bebizonyították, hogy egy ilyen nemzetet szeretnének”- írja az államfő üzenetében, amelyet a iaşi-i Vasile Alexandri színházban olvasott fel Sergiu Nistor elnöki tanácsos.

Johannis ugyanakkor hangsúlyozza a királyi család, valamint a kormány és a parlament szerepét az agrárreform előkészítésében, egy jobb és igazságosabb Románia megteremtésében.

Az államfő kiemelte Iaşi városának szerepét az alkotmányreform végrehajtásában.

1917. június 20-án Románia szenátusa belefoglalta az alaptörvénybe az egyetemes választójogot és a magántulajdonhoz való jogot. Ezt megelőzően a képviselőház elfogadta Ion I. C. Brătianu miniszterelnök javaslatát, amely földet és jogokat ígért a katonának állt parasztoknak.

A iaşi-i ünnepségek a hazai politikai-kulturális élet jeles képviselőnek részvételével zajlanak. (agerpres)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »