Jól járt, aki 2011-ben nem hallgatott a Fidesz javaslatára

Érdemes volt figyelmen kívül hagyni a Fidesz javaslatát 2011-ben a magánnyugdíjpénztári tagságot illetően. Még 2010 végén Selmeczi Gabriella mondta: „Most szeretnénk mindenkit arra rávenni és meggyőzni, hogy jöjjön vissza a biztonságot nyújtó állami nyugdíjrendszerbe”. Az Atv.hu cikke szerint azonban a magánnyugdíjpénztári tagságnál maradók megtakarítása átlagosan hetven százalékkal nőtt. A portál egy friss kimutatásra hivatkozik, mely szerint az eltelt években 10 százalék körül alakult a nyugdíjvagyonok gyarapodása, ugyanakkor szakértők szerint esélytelen, hogy az állami rendszer is ilyen gyarapodást produkált volna.

A nyugdíjvédelmi miniszterelnöki megbízott arra hivatkozott, hogy a magánpénztárak rosszul gazdálkodtak a rájuk bízott pénzzel, ezért volt szükség a kormány lépésére, melyet egy új felmérés nem igazol: Azénpénzem.hu szerint a magánpénztáraknál körülbelül 58 ezer ember hagyta a pénzét, ami jó befektetésnek bizonyult. A portál úgy számolt, hogy az elmúlt hat évben átlagosan 70 százalékkal gyarapodott az ott hagyott vagyon.

A fideszes Budai Gyula most azzal védekezett, hogy „ez egy teljesen bankjogi kérdés, amit itt nekem föltett, hogy milyen hozam, meg milyen kamat, meg mit tudom én. Azt kérem, hogy ezzel a kérdéssel forduljanak a nemzeti bank elnökéhez”. Simonovics András nyugdíjszakértő ugyanakkor hozzátette, hogy a piac esetleges változásai még befolyásolhatják a megtakarításokat.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »