Jön a mini-Schengen? Szlovákia kimaradhat a „buliból“

Jön a mini-Schengen? Szlovákia kimaradhat a „buliból“

Az Európai Unió belügyminiszterei holnap tanácskoznak arról, hogy szigorúbb intézkedések szükségesek a schengeni övezet külső határán. Várhatóan szigorítanak az útlevél ellenőrzés szabályain azon állampolgárok számára is, akik szabadon mozoghatnak az EU-n belül.  Az új intézkedések a francia kérést tükrözik, miszerint a belügyminiszterek erősítsék meg a 26 tagországból álló övezet külső határának védelmét.

A külső határokon a schengeni övezet állampolgárainak úti okmányait is szigorúbban fogják ellenőrizni,  meg fogják nézni azt is, hogy nem szerepelnek-e a bűnügyi nyilvántartásokban.

A Reuters információi szerint a holland kormány is saját javaslattal áll elő: Hollandia szeretné elérni, hogy a schengeni övezeten belül létrejöjjön egy mini-Schengen.

Hírdetés

Az új Schengen? Pirossal a kimaradó országok (hnonline.sk)

Az elképzelés lényege az, hogy Belgium, Luxemburg, Németország és Ausztria bevonásával a holland kormány egy saját, az övezeten belüli csoportot hozna létre, ahol sokkal szigorúbb ellenőrzéseket vezetnének be. A terv része, hogy tranzittáborokat hoznának létre a menekültek számára, de kívül a mini-schengeni határokon.

A német belügyminiszter, Thomas de Maiziere megerősítette, hogy a hollandok felvázoltak valami hasonló elképzelést, de a tervezet egyáltalán nem győzte őt meg. Az Európai Unió Bizottsága közleményben tudatta a sajtót, hogy ők nem tudnak a mini-Schengen tervéről, és hogy őket formálisan nem kereste fel a holland kormány a tervvel kapcsolatban. Végül Hollandia is visszakozott: hangsúlyozták ez csak egy a többféle lehetséges forgatókönyv közül.

(888.hu, hnonline.sk)


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »