Jönnek a polgári értékek, naná

(…) A magyar társadalom mindig küzdött azzal a problémával, hogy hiányzik az erős középosztály, vagy ahogyan ma divatosan hívni szokták – kerülve a marxista terminológiát -, a középréteg. Bár úgy tűnik, hogy ez a hiátus csak a kis létszámú polgárság számára jelent gondot, de nem.

A középosztály – a tanult és tudatos polgári réteg – a polgári demokrácia fundamentuma, ahogyan azt a politikai berendezkedés neve is sugallja. Orbánék pedig ugyanúgy, mint minden diktatúra, ennek az öntudatos és a hatalommal szemben kritikus rétegnek a hiányára alapozzák azt a keleti típusú diktatúrát, ami Oroszországban – minimális ellenállás nélkül – tulajdonképpen működik.

A Fideszben arra ébredtek rá, hogy az értelmiség „okoskodása” csak gátja annak, amiért Orbán jól láthatóan bármire képes: egy, a Kádár-rendszerhez hasonló, több évtizedes, populista, állampárti berendezkedésre. Ahogyan a szocialista állam, ugyanúgy az „illiberális” állam is ki akarja termelni a saját, elvhű „elvtársait”, csak míg akkoriban minden szocialista volt, most minden “nemzeti”.

Éppen az iménti „nemzeti” jelzővel illetett közszolgálati egyetem feladata, hogy kitermelje az Orbántól elfordult polgári értelmiség helyett az „intellektuális” réteget, amely törzsét adhatja „illiberális” rendszerének – ez kísértetiesen hasonlít az egykori Marxizmus-Leninizmus Esti Egyetemhez.

Rossz hír Orbánék számára, hogy a magyar társadalomban – szemben a valóban keleti „illiberális” államokkal – igenis jelen van a nyugati gondolkodású polgári réteg, mégha gyenge is. De egyre inkább jelen van! Ugyanis a fiatalok, akik a rendszerváltás utáni „pártideológia mentes” és mobilis iskolarendszerben szocializálódtak, egyre öntudatosabbak követelik a modern nyugati társadalmakban alapvetőnek számító polgári értékeket.

B. Ferenc Attila: Azért tud Orbán diktatúrát építeni, mert nincs polgárságunk


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »