Jövő hétfőn indul a Kárpát-Haza OperaTúra Erdélybe

Jövő hétfőn indul a Kárpát-Haza OperaTúra Erdélybe

BUDAPEST. Jövõ hétfõn indul a Magyar Állami Operaház egyik legnagyobb vállalkozása, a Kárpát-Haza OperaTúra, amelynek elsõ részében, szeptember 4. és 21. között Erdély nyolc városában mutatja be a társulat a Hunyadi László címû operát és a Víg özvegy címû operettbõl készült balettelõadást. 2018 februárjától a Délvidék, a Felvidék és Kárpátalja városaiban lép fel a társulat.

A szeptemberi fejezet állomásai Sepsiszentgyörgy, Csíkszereda, Székelyudvarhely, Marosvásárhely, Nagyvárad, Temesvár, Arad és Kolozsvár.   

"Egy kihívást lehetõséggé változtattunk" – hangoztatta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a keddi budapesti sajtótájékoztatón. Hozzátette: az Operaház épületének másfél évig tartó teljes felújítása adta az apropót ahhoz, hogy a társulat a Kárpát-medencei magyarságnak, a magyar lakta területeken is bemutatkozzon. Az Operaház nagyszabású turnéjának egyik célja, hogy a magas mûvészeten keresztül erõt és büszkeséget adjon a külhoni magyarságnak – tette hozzá a miniszterelnök-helyettes.   

A Kárpát-Haza OperaTúra két részbõl áll, elõször Erdélyben, majd 2018 februárjában a Délvidék, a Felvidék és Kárpátalja városaiban lép fel a társulat – mondta el Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház fõigazgatója.   

Hoppál Péter, az Emberi Erõforrások Minisztériumának (Emmi) kultúráért felelõs államtitkára azt emelte ki, hogy a dalszínház 130 éves fennállása óta a társulat elõször indul ilyen jelentõs turnéra. Felhívta a figyelmet arra, hogy az Operaház fõépületének felújítása, valamint az Erkel Színház mellett a világ nagy operaházaihoz méltó megoldásként újul meg az Eiffel-csarnok, amely a Magyar Állami Operaház mûhely- és raktárháza, illetve próbacentruma lesz és remélhetõleg jövõre készül el. Elmondta: a kormány az erdélyi turnéra 1,6 milliárd forintos támogatást nyújt, és ugyanekkora összeget biztosít a jövõ februári turnéra is. "Összességében ez a 3,2 milliárd forint biztosítja a költségvetési hátterét a 400 fõs apparátus finanszírozásának, valamint a díszletek elszállításának" – tette hozzá.

Bíró Rozália, az RMDSZ Bihar megyei szenátora úgy fogalmazott, hogy "példaértékû ez a kezdeményezés abban a mai Romániában, ahol magyar kisebbségként nap mint nap küzdünk azzal, hogy használhassuk az anyanyelvünket". Kiemelte, hogy az elõadások által a romániai magyarság bekapcsolódhat az anyaország vérkeringésébe, amely hozzásegíthet a közös jövõ építéshez, de az erdélyi turné a közösségi együttlétet is hivatott szolgálni. Erdélyben nyolc helyszínen csaknem 55-60 ezer ember láthatja majd az elõadásokat – mutatott rá.

A turné alkalmával kettõs szereposztásban adják elõ Erkel elsõ mesteroperáját. A fõbb szerepekben Miklósa Erikát vagy Kolonits Klárát, de számos erdélyi születésû mûvészt, így a címszerepet alakító Kiss B. Atillát és Pataki Adorjánt, valamint Gara Mária szerepében Kriszta Kingát is láthatja a közönség.

Minden városban két napot idõzik a társulat, az elsõ napon a Hunyadi László, a másodikon Lehár Ferenc világhírû operettjének zenéjére készített balett, A víg özvegy lesz látható a brit Ronald Hynd koreografálásában – emelte ki a fõigazgató.

Ronald Hynd brit koreográfus pályafutását felidézve elmondta: táncos éveiben a londoni The Royal Ballet táncmûvésze volt, késõbb Münchenben balettigazgatóként dolgozott. 1975-ben kapott felkérést az ausztrál balett igazgatójától, hogy koreográfiát készítsen Lehár Víg özvegyére. Az elõadás nagy sikert aratott, és tíz évvel késõbb Bécsben is bemutatták.

A Magyar Nemzeti Balett társulata erõs és jó színvonalú együttes – hangsúlyozta a brit koreográfus.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »