Juncker: az igazságügyi módosítások befolyásolhatják Románia schengeni csatlakozását

Juncker: az igazságügyi módosítások befolyásolhatják Románia schengeni csatlakozását

Határozott figyelmeztetést fogalmazott meg szerdán Jean-Claude Juncker EB-elnök a román igazságügyi módosítások kapcsán. Leszögezte: azok sorsa befolyásolhatja az uniós megfigyelési mechanizmus és a schengeni csatlakozás ügyét is.
Ha a romániai igazságügyi törvények abban a formában maradnak, ahogy a parlament elfogadta őket, az EU másképp közelíti meg majd az igazságügyi reform és a korrupcióellenes küzdelem eredményeinek figyelemmel követéséről szóló Együttműködési és Megfigyelési Mechanizmus (CVM) lezárásának és Románia schengeni csatlakozásának kérdését – fogalmazott meg burkolt figyelmeztetést Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság (EB) elnöke azt követően, hogy szerdán Brüsszelben tárgyalt Klaus Johannis román államfővel.

Juncker elmondta, a megbeszélések során biztosította Johannist arról, tiszteletben kívánja tartani azt a korábbi ígéretét, miszerint a CVM még a jelenlegi bizottság mandátumának idején lezáruljon. „Románia megérdemelt helye a schengeni övezetben van, és a bizottság nem nyugszik, amíg a CVM-et nem zárják le, és Romániát nem ismerik el az övezet tagjaként” – szögezte le az EB elnöke. Az igazságszolgáltatást szabályozó törvények sokat vitatott módosításai kapcsán megjegyezte: az ország jelentős előrelépést ért el a jogállamiság megszilárdításának terén.

Annak kapcsán, hogy a bukaresti balliberális koalíció egyes vezetői szerint az EB kemény állásfoglalása annak tudható be, hogy félretájékoztatták, Juncker határozottan cáfolta, hogy félreinformálták volna. „Nagyon jól tájékozott vagyok a jogállamiság helyzetéről. Folyamatos párbeszédet folytatunk a kormánnyal – az igazságügyi rendszer működik, ez pedig nem mondható el minden tagállamról” – tette hozzá. Juncker elmondta, várják a bukaresti alkotmánybíróság további, igazságügyi törvényekkel kapcsolatos ítéleteit. „Ha minden jól megy, biztosítanunk kell Románia helyét a schengeni övezetben, mivel az ország polgárai nem érdemlik meg, hogy másodrangúként kezelik őket. Mindent megteszünk ezen cél elérése érdekében” – hangoztatta Jean-Claude Juncker.

Klaus Johannis az igazságügyi törvények kapcsán kijelentette: a legfontosabbnak az igazságszolgáltatás függetlenségének megőrzését tekinti. „Eltökélt vagyok amellett, hogy a viták a legjobb törvényeket eredményezzék, a legfontosabb az, hogy a romániai igazságszolgáltatás függetlensége érinthetetlen, ezért teljes mértékben bevetek mindent, ami lehetséges egy elnök részéről, hogy megőrizzem azt” – szögezte le az államfő. Megjegyezte, a törvények módosításai komoly gondot jelentenek, ezt a problémát azonban Romániában kell megoldani, nem kívülről kell várni a megoldást.

„Olyan törvények kellenek, amelyek betöltik a szerepüket, de megfelelnek az európai értékeknek is – ennek érdekében dolgozom. A cél az alkotmánybíróság elvárásainak megfelelő, az igazságszolgáltatás függetlenségét szavatoló és az igazságszolgáltatás működését megkönnyítő törvények elfogadása. Küzdeni fogok az igazságügy függetlenségéért” – tette hozzá Johannis. Később elmondta, az igazságügyről szóló vita nem segíti a schengeni csatlakozás ügyét, de ha végre korszerű és korrekt törvények lesznek, a megfigyelési mechanizmus kérdése könnyen rendezhető lesz.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »