Juncker: Bulgária jó irányba halad, de van még mit tennie

Juncker: Bulgária jó irányba halad, de van még mit tennie

Bulgáriának sikerült kézzelfoghatóan közelebb hoznia gazdaságát az eurózóna országaihoz, de van még tennivalója ezzel kapcsolatban – jelentette ki Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke a testület pénteki szófiai látogatásán.

Juncker azon az ünnepségen beszélt, amelyet a bolgár európai uniós elnökség kezdete alkalmából rendeztek meg. A bizottság elnöke dicsérte Bulgária stabil államháztartását, és hozzátette, hogy bármely tagország, amely teljesíteni tudja az euró bevezetésének feltételeit, az csatlakozhasson is a zónához.

– mondta Juncker.

Vladiszlav Goranov bolgár pénzügyminiszter csütörtökön bejelentette, hogy az ország várhatóan júniusig csatlakozik az euró előszobájának tartott ERM-2 árfolyamrendszerhez.

Juncker erre úgy reagált pénteken:

Goranov az előző nap emlékeztetet arra, hogy Bulgária már mintegy két évtizede az euróhoz rögzítette nemzeti valutáját, szavai szerint az ország erős gazdasági fundamentumokkal rendelkezik, amelyek mindegyike megfelel az euróövezeti tagság feltételeinek.

Bulgária államháztartásában többlet van, ellenőrzés alatt áll az infláció, és az Európai Unió egyik legkevésbé eladósodott országa. Elemzők szerint az EU döntéshozói közül néhányat aggaszt viszont, hogy Bulgária az egyik legszegényebb és legkorruptabb a 28 tagország között.

A Reuters értesülése szerint a bolgár kormány már egyeztet az EKB és az euróövezet tagországaival az ERM-2 csatlakozásról, de erről biztosan nem lesz döntés addig, amíg nem áll fel az új német kormány.

Juncker a Bojko Boriszov bolgár kormányfővel közös szófiai sajtóértekezletén kérdésre válaszolva kijelentette: mindaddig nem lesz jobb az Európai Unió és Törökország viszonya, amíg Törökországban újságírók vannak börtönben. „Törökország most éppen feladja korábbi ambícióit, és egyelőre nem tudjuk, hogy mit tesz a következő néhány hónapban” – mondta.

Törökországban több mint 50 ezer embert börtönöztek be a 2016 nyári puccskísérlet óta, közöttük a török újságíró-szövetség szerint 160 újságírót, és a hatóságok bezártak mintegy 130 sajtóorgánumot. Jogvédő szervezetek szerint jelenleg Törökországban tartják börtönben a legtöbb újságírót.

Juncker sajtóértekezletén melegen üdvözölte, hogy a Németországot 2013 óta kormányzó nagykoalíció pártjainak képviselői az újabb közös kormány megalakítását célzó tárgyalások megkezdése mellett foglaltak állást péntek reggel Berlinben, és a bizottsági elnök kifejezte abbéli meggyőződését, hogy több hónap bizonytalanság után ez lendületet ad az európai együttműködés gyorsításához. Juncker szerint a német megállapodás Európára vonatkozó része egy „jelentős, pozitív, konstruktív és jövőbe tekintő hozzájárulás az európai politikához. „Nagyon elégedett vagyok vele” – szögezte le.

Boriszov a sajtóértekezleten ezzel kapcsolatban azt mondta:

– jelentette ki Boriszov.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »