Juncker szerint évekig tartó vitára kell számítani az EU jövőjéről

Juncker szerint évekig tartó vitára kell számítani az EU jövőjéről

BRÜSSZEL. Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke a 2019-ben esedékes európai parlamenti választásokig elhúzódó vitára számít az unió jövõjére vonatkozó intézményes reformokról. Szavait hétfõn Margarítisz Szkínász, az Európai Bizottság szóvivõje idézte Brüsszelben.

Az Európai Bizottság március 1-jén mutatta be az Európa jövõjérõl szóló vitadokumentumát, és vitát indított, amelynek keretében a polgárok és a vezetõk kialakíthatják az unió jövõképét. A fehér könyv öt lehetséges forgatókönyvet tartalmazott, amelyek a jelenlegi a status quo megõrzésétõl az EU-n belüli integráció leszûkítésén vagy éppen elmélyítésén át a többsebességes Európáig, illetve a föderális Európa irányába tett lépésekig terjednek.

Szkínász közölte: Juncker szeptemberben, az Európai Parlamentben az unió állapotáról tartott beszédében tervezi ismertetni saját elképzelését a témáról. Hangsúlyozta: a vita azután is folytatódni fog.

A szóvivõ szerint az Európai Unió jövõjével foglalkozó mintegy 1700 rendezvényen már eddig 270 ezren vettek részt.

A vita a reformokról azt követõen indult meg, hogy Nagy-Britannia lakossága tavaly az unióból való kilépésrõl döntött. Emmanuel Macron francia elnökké választása után a reformtörekvések új lendületet kaptak. Az eredeti elképzelések szerint a szeptemberi német szövetségi parlamenti (Bundestag-) választás után már konkrét javaslatoknak kellene születniük a reformokról, és a decemberi uniós csúcson ki is értékelnék õket.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »