Juncker: Tilos hazabeszélniük a biztosoknak

Juncker: Tilos hazabeszélniük a biztosoknak

Az uniós biztosok nem kelhetnek annak a kormánynak a védelmére, amely jelölte őket – válaszolta az uniós ügyekkel foglalkozó magyar hírportál, a Bruxinfo értesülése szerint Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke arra a levélre, amelyben Navracsics Tibor uniós biztos kifogást emelt, hogy a brüsszeli testület – távollétében – jegyzékbe vett egy Magyarország elleni fellépésre irányuló európai polgári kezdeményezést.

Juncker válaszleveléről beszámolt az Euobserver.com című angol nyelvű brüsszeli uniós hírportál is.

Jegyzékbe vették

Az Ébredj, Európa! Az európai demokratikus vállalások védelmében (Wake up Europe! Agir pour préserver le projet démocratique européen) című kezdeményezés az uniós alapszerződés hetedik cikkelye szerinti eljárás kezdeményezését várja az Európai Bizottságtól Magyarországgal szemben.

A brüsszeli biztosi testület november 24-ei ülésén döntött a kezdeményezés európai bizottsági befogadásáról, amelyen Navracsics Tibor – előzetesen jelzett más elfoglaltsága miatt – nem tudott részt venni. A magyar biztos az ülés előtti napon, november 23-án iktatott levelében tiltakozott a kezdeményezés akkor még csak tervezett befogadása ellen. A 24-ei ülésen ennek ellenére a kezdeményezés befogadásáról döntöttek, és 30-án be is jelentették a jegyzékbe vételt.

Meg sem szólalhatott

Hírdetés

A magyar politikus – biztostársaihoz november 23-án intézett, az MTI-hez csütörtökön eljuttatott levelében – előzetesen tiltakozott az ellen, hogy az Európai Bizottság jegyzékbe vegye az európai állampolgári kezdeményezést.

Navracsics Tibor tiltakozásának eljárási indoka az volt, hogy nem adtak számára lehetőséget álláspontjának kifejtésére ebben a politikailag nagyon kényes, jogilag pedig ellentmondásos kérdésben. A kezdeményezés ügyét annak a testületi ülésnek a napirendjére vették fel, amely az elmúlt két hónapban az egyetlen olyan találkozó volt, amelyről ő távol maradt, és előzetesen külön konzultációt sem folytattak vele. A biztos szerint az eljárás ellentmond a kollegialitás elvének a biztosi testületen belül.

Ami a tartalmi ellenvetéseket illeti, Navracsics leszögezte: a kezdeményezés befogadása nem pusztán technikai, hanem nagyon is politikai jellegű kérdés, és hatásai messze túlmutatnak a puszta kezdeményezésen. A jogi szolgálat előzetes elemzésének áttanulmányozása nyomán a magyar biztos felhívta a figyelmet olyan kitételekre, amelyek nagyban megkérdőjelezik a kezdeményezés befogadása mellett szóló jogi érveket.

Navracsics nem is védte volna

Válaszában Jean-Claude Juncker a Bruxinfo értesülése szerint az EU-ról szóló szerződésnek a bizottsági tagok függetlenségére vonatkozó cikkelyére hívta fel a magyar biztos figyelmét. A bizottsági elnök szerint a biztosok nem védelmezhetik annak a kormánynak a nézetét, amely a bizottságba való kinevezésüket javasolta, hanem kizárólag az unió általános érdekeit tarthatják szem előtt.

A hírportál – mint írta – megkereste a magyar biztos kabinetjét, „ahol cáfolták a Juncker által Navracsicsnak tulajdonított szándékot, hogy a magyar kormány álláspontját kívánta volna védelmezni”.

Juncker a Bruxinfo forrásai szerint arra is emlékeztetett: hatásköre arra is kiterjed, hogy akkor terjesszen bizonyos ügyeket a biztosi kollégium elé, amikor hozzá eljutnak. A testület elnöke szerint még az indokolt hiányzás sem ok arra, hogy a biztosi kollégium szokásos heti ülésén ne vitassanak meg egy témát – olvasható a hírportál beszámolójában.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »