Kaliňák: a belső ellenőrzések bevezetése Schengen széteséséhez vezethet

POZSONY. Szlovákia ellene van, hogy bizonyos európai tagországok belsõ határaikon belül minden indok nélkül ellenõrzés vezessenek be – jelentette ki Robert Kaliòák belügyminiszter Szlovákia schengeni térségbe való belépése 10. évfordulója tiszteletére rendezett konferencián. A tárcavezetõ véleménye szerint az ellenõrzések magát a schengeni megállapodást veszélyeztetik.

Schengen tíz évvel Szlovákia belépését követõen szakmai ügybõl politikai üggyé vált – mutatott rá a miniszter. „Románia és Bulgária belépésének elutasítása egyértelmûen politikai döntés, hisz technikailag valamennyi feltételnek megfelelnek” – jelentette ki Kaliòák, majd hozzátette, a két balkáni ország belépése lehetõvé tenné a schengeni térség integrációját, így Görögország nem lenne többé magányos sziget.

Kaliòák szerint az európai tagországok által a belsõ határokon bevezetett ellenõrzés szintén politikai kérdés. „Hatékonyság szempontjából egyáltalán nem indokolt, tehát mindössze valamiféle politikai jelzésrõl van szó, hogy íme, a határon vagyunk, õrizzük azokat. Véleményem szerint a döntés rossz, ugyanis ez visszatérés a múltba, Schengen szétveréséhez vezet” – vélekedik.

Mint mondta, Szlovákia felveszi a harcot az ilyenfajta ellenõrzések bevezetése ellen. „Míg 2007-ben a nyugati körök segítettek bennünket, hogy bekerülhessünk az elõkelõ körökbe, ma viszont a kelet-európai országokon múlik, képesek-e megvédeni a keleti határokat, ahol az illegális migráció veszélye a legnagyobb, és hogy meggyõzzük nyugati szomszédainkat Schengen fontosságáról, illetõleg további védelmének szükségességérõl” – sorolta a miniszter Szlovákia legfontosabb feladatait.

Az Idegen- és Határrendészeti Hivatal (ÚHCP) igazgatója, Ladislav Csémi az intézmény elõtt álló legfontosabb feladatokat ismertette. „Fontos a schengeni határok északi, különösen tagolt szakaszának további mûszaki megerõsítése” – hangsúlyozta. Véleménye szerint a személyi feltételeket is javítani kell, s nemcsak a létszám tekintetében, de a schengeni határszakasz védelmét biztosító személyek szakmai tudását érintõen is.

Szlovákia tízéves schengeni tagságának értékelésén kívül a pozsonyi konferencia résztvevõi beszéltek az ország elõtt álló kihívásokról is. „Természetesen elsõsorban a külsõ határok védelmének megerõsítésérõl és hatékonyságáról van szó, de egyúttal a schengeni térségen belül legyen meg a lehetõség, hogy a védelemre szorulók törvényes módon léphessenek az Európai Unió területére, s ne kelljen illegális módszerekhez folyamodniuk” – nyilatkozta Zuzana Vatrá¾ová, a Nemzetközi Menekültügyi Szervezet (IOM) szlovákiai hivatalának vezetõje, aki a megoldást a háború és erõszak ellen menekülõk részére az úgynevezett humanitárius vízum bevezetésében látja.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »