Kaliňákék a szélsőségesek helyett Kiskát kezelik ellenségként

Az év eleje a megbékélés szellemében zajlott, legalábbis a legfőbb közjogi méltóságok beszédeit illetően. Mind Kiska elnök, mind pedig Robert Fico kormányfő kerülte a támadó hangnemet, ám a béke nem tartott sokáig.

Rögtön az új év első napjaiban Kiska maffiaállamnak nevezte Szlovákiát, s azt is megszellőztette, hogy további támadások készülnek ellene. És így is lett: a belügyminiszter válaszképpen a Mexikóból összehányva visszatérő kormánygépről szóló sztorival állt elő.

Az egész történetben az a szomorú, hogy Kiska is csak politikus – nem tökéletes, és nem is áll kritikán felül. Akinek más elképzelése van az államfőről, az szavazzon másra a választásokon. Ám Kaliňák és csapata azzal vezeti le a dühét, hogy Kiskát támadja, ahelyett, hogy például sokkal hatékonyabban lépne fel a szélsőségesek ellen, akik az elbukott megyei választások után új erőre kaptak. 

Könnyen kiszámolták ugyanis, hogy jóllehet megyefőnök-jelöltjeik nem nyertek, eredményük korántsem nevezhető buktának. Több mint 105 ezer választó szavazott rájuk, ami a 30%-os részvétel mellett egyáltalán nem kevés. Ha ezt kivetítenénk a parlamenti választásokra, 60%-os részvétel mellett jó eséllyel ismételnék meg a 2016-os eredményt. Ráadásul idén önkormányzati választások is lesznek, ami rendkívül fontos „fórum” a párt és jelöltjei számára.

Egy olyan állam, amely mindezek ellenére Kiskát kezeli ellenségként, s nem látja a valódi veszélyeket, végső soron veszélyes saját állampolgárai számára.

Hasonlóan érdekes lesz figyelni, miként alakul a volt SIS-ügynök Ľuboš Kosík ügye. Az egykori titkos ügynök Maliból beszélt ifj. Michal Kováč elrablásáról, s saját részvételéről az akcióban. Az általa leírt részletek visszataszító tanúságot adnak arról, hogyan uralta el a maffia Mečiar idején az államot, s képviselői hogyan épültek be az állami struktúrákba. Csak az a kérdés, vajon ez a trend nem folytatódik-e máig?


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »