Karácsony Gergely: „Az orbánizmus egy betegség, ami fertőzi Európát!”

Karácsony Gergely: „Az orbánizmus egy betegség, ami fertőzi Európát!”

Bécsben fogadta hivatalában Karácsony Gergelyt Christian Kern, volt kancellár, aki az SPÖ elnökeként biztosította támogatásáról a testvérpárt MSZP-t. Mindkét politikus kiemelte, hogy az április nyolcadikai választások jelentősége túlmutat Magyarországon. Kern kifejtette, hogy nem tud mit kezdeni az orbáni illiberális demokrácia fogalmával, egy demokrácia ugyanis alapvetően liberális. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a jelenleg kormányon lévő Szabadságpárt példaképének tartja a Fideszt és már 3 minisztere is látogatást tett Magyarországon, hogy Orbánnak udvaroljon. „Mi azonban a másik Magyarországot fogadjuk” – tette hozzá.

Karácsony Gergely tovább pörgette a volt kancellár gondolatmenetét: „az orbánizmus egy betegség, ami fertőzi Európát, Ausztriában is vannak ennek jelei”.

A liberális demokrácia visszaállítása ráadásul nem is elég a zöld-baloldali politikus szerint: „mi nem egyszerűen liberális demokráciát szeretnénk, hanem szociális demokráciát, ahol nem csak szabadság van, hanem egyenlőség is.” Majd röviden összefoglalta az osztrák sajtó képviselőinek az orbáni rendszer lényegét: az EU – pénzén hergelik a népet „Brüsszel” ellen, miközben a jelenlegi költségvetési ciklusban 9 ezer milliárd forintot kaptak az EU-tól, ráadásul a 2020-ig tartó időszak rendelkezésre álló forrásainak már a 96%-át elköltötték.

A FALTER és a Kurier újságírója rákérdezett a Jobbikkal való esetleges együttműködésre, koordinációra. Karácsony: – Van egy olyan magyar mondás, hogy az ellenségem ellensége még nem a barátom! A magyar baloldal és a Jobbik közti kapcsolatot is ez jellemzi. Nem hullatok könnyeket, ha néhány körzetben a Jobbik viszi el a mandátumot a Fidesztől, a legtöbb körzetben azonban a „változás szövetsége” jelzővel illetett, ballib tömb lehet a kihívó.

A Magyar Televízió riporternője a volt kancellárt kérdezte, hogy lát-e összefüggést az utóbbi évek osztrák menekültpolitikája és a minap történt késes merénylet között? A Christian Kern szerint az utóbbi években csökkent a bűnözés, a megnövekedett migrációból fakadó problémákat pedig megfelelő integrációs politikával lehet kezelni. Ha pedig valaki bűncselekményt követ el, akkor a törvény szigorának, a születési helyre való tekintet nélkül kell lecsapnia!


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »