KÁRPÁT EXPOrt 2018: Magyarország ereje a Kárpát-medencében rejlik

KÁRPÁT EXPOrt 2018: Magyarország ereje a Kárpát-medencében rejlik

Március 12-én és 13-án zajlott a Magyar Nemzeti Kereskedőház (MNKH) kétnapos, második alkalommal megrendezett Kárpát-medencei Gazdasági Kiállítás és Konferencia nevű rendezvénye, rövidebb nevén a KÁRPÁT EXPOrt a budapesti Várkert Bazárban.

A rendezvényen több mint 1500 szakmai résztvevő és 400 kiállító volt jelen, kerekasztal-beszélgetést tartottak a határon túli magyar pártok képviselői, köztük Menyhárt József, a Magyar Közösség Pártja elnöke is. A rendezvényen felszólalt Oláh Zsanett az MNKH vezérigazgatója, Magyar Levente, a külügyi és külgazdasági minisztérium helyettes minisztere, Varga Mihály magyar nemzetgazdasági miniszter, Balog Zoltán magyar nemzeti erőforrás miniszter és Semjén Zsolt magyar miniszterelnök-helyettes.

Oláh Zsanett: Magyarország ereje a Kárpát-medencében van

Oláh Zsanett kifejtette, hogy az MNKH célja az volt, hogy ne csak Magyarország de a Kárpát-medencében minden irányban jöjjenek létre üzleti kapcsolatok. Mint mondta: Magyarország ereje a Kárpát-medencében van.

fogalmazott.

Varga Mihály: Nő a magyar családok jövedelme

Varga Mihály gazdasági miniszter előadásában a közép-európai gazdasági sikertörténet részleteiről szólt. Mint elmondta, az elvesztegetett kétezres évek után a Fidesz-kormány feladata, hogy a lemaradást behozza és a gazdasági növekedést stabilizálja.

Magyarország gazdasági mutatói optimizmusra adnak okot. Mint elhangzott, a foglalkoztatottság növekedik, a háztartások eladósodottsága csökken, a fizetések vásárlóereje nő.

A két gyermekes, két átlagbérből élő családok euróban kifizetett havi bére Lengyelországhoz képest lassabban, Csehországhoz és Szlovákiához képest gyorsabban növekszik – mutatott rá.

Grezsa István magyar kormánybiztos a Kárpát-medencei óvoda- és iskolaprogramot mutatta be.

– fogalmazott Grezsa.

Balog Zoltán: A magyar állam minden magyarért felelősséget visel

Balog Zoltán Emberi Erőforrások miniszter előadásában többek között a Határtalan program fontosságát hangsúlyozta. Ennek célja, hogy minden anyaországi alsótagozatos magyar diák legalább egyszer ellátogasson valamelyik határon túli magyar közösségbe.

Ezen kívül szólt a Köldökzsinór programról, melynek keretében január 1-től bárhol szülessen is magyar gyerek a világban, ugyanazt a támogatást kapja, mint a hazai gyerek, amennyiben szülei kérvényezik a magyar állampolgárságot.

Előadásában szó volt továbbá a „Magyar Erasmusnak“ is nevezett egységes Kárpát-medencei oktatási térről, az ehhez kapcsolódó Makovecz Imre csereprogramról és oktatási ösztöndíjprogramról, valamint a Nemzeti tehetségprogram lehetőségeiről is.

Balog Zoltán előadásában Szabó Dezsőt idézve kiemelte: minden magyar felelős minden magyarért.

– hangoztatta.

Semjén Zsolt: Ha bármely nemzetrész eltűnne, az egész magyarság roppanna meg

Semjén Zsolt magyar miniszterelnök-helyettes felszólalásában elmondta, hogy ha

A világ magyarsága megőrzésének több feltétele is van – mondta, elsőként a gazdaságilag erős és nemzettudatában büszke Magyarországot említve. Ha nincs erős Magyarország, akkor nincs, aki finanszírozza például az identitásmegőrzést – nyomatékosította Semjén Zsolt. Hozzáfűzte, hogy fontosnak tartja a külhoni magyar politikai szervezetek támogatását is:

Menyhárt József: Konzultációs program indul a vállalkozók számára

Menyhárt Jószef az MKP elnöke, aki részt vett az Kárpát EXPOrt kerekasztal-beszélgetésén, a Kárpát-medencei óvoda- és iskolaprogrammal kapcsolatban elmondta, hogy mikor Magyarország elindította a programot, a felvidéki magyar polgármesterek nagy részének már kész projektek álltak rendelkezésére – egyszerűen azért, mert évek óta próbálkoztak forrásokhoz jutni a szlovák államnál, de sikertelenül.

A vállalkozóknak nyújtott Magyarországról érkező támogatásokkal kapcsolatban elmondta, hogy a pályázás menetét szakmailag nagyban segítette a Baross Gábor Terv konzultációs programja, amelynek hamarosan indul a folytatása. Kiemelte, hogy Szlovákia magyarlakta régióinak kitörési pontjainak megtalálása a következő hónapok célkitűzése.

Hangsúlyozta, a magyar vállalkozásoknak nyújtott támogatási program a sikeres magyarországi választások után abban a szellemben folytatódhatnak, amelyben azt elindították megalkotói.

Körkép.sk

Nyitókép: Körkép.sk/KL


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »