Kassák ihlette a magyar standot a frankfurti könyvvásáron

Különleges látványelemekből épült, a korábbinál nagyobb méretű stand várja az irodalomkedvelőket a frankfurti könyvvásáron, amelyet kedd este nyitott meg Angela Merkel és Emmanuel Macron, a házigazda Németország kormányfője és a díszvendég Franciaország államfője.
A magyar kiállítótér új arculatát a kassáki modernizmus és a 21. század találkozása ihlette, a szervezők Kassák Lajos születésének 130., halálának 50. évfordulója előtt tisztelegtek. A Külgazdasági és Külügyminisztériumhoz tartozó Balassi Intézet összegzése szerint a korábbi száz helyett idén már 130 négyzetméteren várja a magyar stand a kortárs magyar irodalom iránt érdeklődőket Frankfurtban. Idén először a KKM-Balassi Intézet Publishing Hungary programja finanszírozza a magyar megjelenést.

A magyar stand a Németországban képzőművészként közismert Kassák Lajos legjellemzőbb formaelemeiből, a modernizmus tipikus anyagainak felhasználásával készült a Paradigma:ariadné cég tervezésében. A kiállítótér nemcsak nagyobb és látványosabb, hanem idén először arra is lehetőség nyílik, hogy a magyar szerzőket népszerűsítő programok ne külső helyszíneken, hanem a standon belül kapjanak helyet.

Az ötnapos eseményen több mint száz ország kiadói vesznek részt
Forrás: Dányi Balázs

A frankfurti könyvvásár irodalmi programját a vásárra megjelenő kortárs és klasszikus szerzők műveiből állították össze a szervezők, így a Publishing Hungary program finanszírozásában és szervezésében megismerheti a közönség Bartis Attila, Kiss Tibor Noé és Szőcs Petra alkotásait. Térey János Átkelés Budapesten című könyvéről fordítójával, Wilhelm Drostéval beszélget a rendezvényen, Temesi Ferenc idén magyarul újra kiadott Por című kötetét Száraz Miklós György mutatja be. A 2016-ban elhunyt világhírű író, Esterházy Péter. Hasnyálmirigynapló című kötetét Jörg Morgenau irodalomtörténész méltatja, és levetítik az íróról készült emlékfilmet is.

A vasárnapig tartó németországi könyves eseményen a Balassi Intézet Publishing Hungary programja mellett a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése is szervez eseményeket.

Az ötnapos vásáron több mint száz országból vesz részt mintegy 7100 kiállító. Csaknem 40 ezer alkotást mutatnak be hagyományos vagy digitális formátumban. A díszvendég Franciaországból a leghíresebb kortárs szerzők személyesen is megjelennek, köztük Michel
Houellebecq és Yasmina Reza. A német kiadók 155 francia mű fordítását jelentették meg az alkalomra, a vásáron a francia nyelvterület 269 kiadója vesz részt.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »