Katalónia: veszélyes a függetlenség

Katalónia: veszélyes a függetlenség

A spanyol alkotmánybíróság felfüggesztette a katalán függetlenségi népszavazást, amíg végleges határozat nem születik arról, hogy alkotmányba ütköző-e. Ennek ellenére Katalónia döntéshozói kitartanak amellett, hogy megtartják az október elsejei referendumot.

A katalán parlament szerda este, 12 órás heves vitát követően szavazta meg a függetlenségről szóló népszavazás kiírását. Ha a lakosság többsége igennel szavaz, Katalónia 48 órán belül kinyilvánítja a függetlenségét.

Gazdasági szempontból a függetlenség „ felúlmúlhatja a Brexit lehetséges következményeit is” – derül ki az ING tanulmányából. A közelmúltban készített felmérések szerint a katalánok 62 százalékát „aggasztja” a jövő, ez pedig jelentősen visszavethetné az elszakadás után a fogyasztást. Az aggodalom könnyen átalakulhat pánikká, és a lakosság megrohamozhatja a bankokat. A fogyasztói és politikai bizonytalanság a befektetésekre is rányomná a bélyegét, jócskán visszaeshetnek a külföldi beruházások. Ráadásul a katalánok nemcsak Spanyolországtól, hanem az Európai Uniótól is elszakadnának. A katalán export 70 százaléka irányult 2014 és 2016 között az EU-ba, és Katalóniában a külföldi befektetések 65 százaléka köthető ugyanezen időszakban uniós tagállamhoz – állítja Geoffrey Minne, az ING közgazdásza. A katalán köztársaság felépítése tehát költséges terv, és az európai kormányok – köztük a spanyol törvényhozók – jóindulatán múlhat, hogy mennyire csökkenthetők ezek a kiadások.

Hírdetés

Forrás: AFP

A spanyol kormánytól azonban nem sok segítségre számíthatnak. „Ami a katalán parlamentben történik, az kínos és szégyenletes” – idézi a spanyol miniszterelnök-helyettest, Soraya Sáenz de Santamaríát a Reuters. A miniszterelnök leszögezte, a kormány minden törvény adta lehetőséget kihasznál a referendum megakadályozása érdekében. Ennek első lépése volt az alkotmánybírósághoz benyújtott kereset. A kormány kiemelte, akár jogi eljárást is indíthatnak a szavazásban részt vevő politikusok ellen, és felfüggeszthetik a katalán autonóm kormányzatot is.

A katalánok 2014-ben már tartottak egy népszavazást a függetlenségről, akkor meghatározó többség voksolt igennel, bár alacsony volt a részvétel: 5,4 millió katalánból mindössze 2,3 millió szavazott. A spanyol kormány a 2014-es referendumot politikusok felfüggesztésével torolta meg, többek közt a volt katalán elnököt, Artur Mast is két évre eltiltották közhivatalok viselésétől.

Július végén a katalánok 41,1 százaléka támogatta a függetlenséget, a múlt héten megismételt felmérés szerint ez az arány 72 százalékra emelkedett.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »