Katonai tárgyalásokat kezd a két Korea

Katonai tárgyalásokat kezd a két Korea

Észak- és Dél-Korea megállapodott abban, hogy katonai tárgyalásokat kezdenek a két ország közötti feszültségek csökkentéséről – derül ki a Szöul és Phenjan képviselői által kedden megkezdett hivatalos tárgyalásokról kiadott közös közleményből.

A dél-koreai Yonhap hírügynökség a szöuli kormányt korábban idézve jelentette, hogy Észak- és Dél-Korea megállapodott a két fél közötti katonai „forródrót” helyreállításáról – írja az MTI.

A két Korea öt-ötfős küldöttsége kedden kezdte meg a hivatalos tárgyalásokat a dél-koreai Phjongcshangban rendezendő téli olimpián való észak-koreai részvételről és a két ország közötti óriási feszültség csökkentéséről. Az észak-koreai küldöttség élén a két Korea közti ügyekért felelős phenjani hivatal vezetője áll, a dél-koreai oldalt pedig az országegyesítési ügyekkel foglalkozó miniszter vezeti. A találkozó helyszíne az 1953-as fegyverszünetben kijelölt demarkációs vonalon fekvő Panmunjom városa – a delegációk a dél-koreai oldalon lévő Béke Házában egyeztetnek.

A megbeszéléseken Szöul kezdeményezte, hogy a téli olimpián a két ország versenyzői a megnyitón együtt haladjanak, és tevékenységük legyen közös a játékok alatt.

A keddi megbeszélés több mint két éve az első hivatalos találkozó a két ország között. Az eredmény kérdéses, Donald Trump amerikai elnök mindenesetre bizakodott, sőt, odáig ment, hogy kijelentette: feltétlenül beszélni akar telefonon Kim Dzsongunnal.

http://mno.hu/


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »