Katonákat próbáltak meg elgázolni Franciaországban

Katonákat próbáltak meg elgázolni Franciaországban

PÁRIZS. Katonákat próbált meg csütörtökön elgázolni gépkocsijával egy férfi a délkelet-franciaországi Grenoble-hoz közeli Varces-Allieres-et-Risset laktanyájánál. Senki nem sérült meg – közölték rendőrségi források.

A férfit a rendőrség előállította.

A gázolási kísérlet reggel háromnegyed 9-kor történt a laktanya közelében, ahol kocogni indultak a katonák. Az egyértelműen feléjük hajtó jármű elől egyes források szerint beugrottak egy árokba, mások szerint felugrottak a járdára. A gépjárműt vezető férfi ekkor sértő szavakat kiabált feléjük. A támadó, akinek motivációi egyelőre ismeretlenek, elmenekült a helyszínről.

"Hat vagy hét kocogó katonát kezdett sértegetni. Majd egy másik csoport katonának esett neki, akik akkor indultak kocogni, de akinek aztán eltűnt a látókörükből. Amikor ezek a katonák visszajöttek, akkor hajtott feléjük. A katonáknak sikerült fellépni a járdára anélkül, hogy elgázolta volna őket" – közölte Benoit Brulon, a hadsereg egyik szóvivője.

A BFM hírtelevízió úgy értesült, hogy a férfi arabul kiabált a katonák felé, azzal fenyegetőzött, hogy megöli őket, de a sértő szavaknak nem volt iszlamizmusra vagy terrorizmusra utaló jellege.

A gépkocsi rendszámát a katonákat le tudták jegyezni.

Az ügyet a grenoble-i ügyészség vizsgálja, a párizsi ügyészség terrorelhárítási részlege egyelőre nem indított eljárást – jelentette Venczel Katalin, az MTI tudósítója.

A csütörtöki gázolót a rendőrök néhány órával később a helyszíntől nem messze, Grenoble-ban előállították – jelentette az AFP francia hírügynökség egy, a nyomozáshoz közel álló, nevének elhallgatását kérő illetékesre hivatkozva.

A legújabb értesülések szerint a férfi társaságában egy nő is tartózkodott.

A grenoble-i ügyészség közlése szerint egyelőre nem ismert, miért akart a férfi a katonák közé hajtani, de "szemmel láthatólag heves dühöt tanúsított a katonákkal szemben".

A Peugeot 208-as gépkocsin feltehetően hamis rendszám volt az ügyészség szerint.

A francia hírtelevíziók arra emlékeztetnek, hogy szombaton egy 18 éves férfi a fél-franciaországi Castres laktanyájánál hajtott gépkocsijával katonák közé. Abban a gázolási kísérletben sem sérült meg senki. A helyszínről elmenekült autóst nem sokkal később őrizetbe vették, a kihallgatásán azt vallotta, hogy "szórakozásból" célozta meg a katonákat, s nem tudott az előző napi négy áldozatot követelő carcasonne-i dzsihadista támadásról. A támadót hétfőn négy hónap letöltendő és kilenc év és nyolc hónap felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték.

Tavaly augusztusban a terrorkészültség miatt járőröző katonák közé hajtott egy autós Párizs egyik elővárosában, Levallois-Perret-ben. A gázolásban hat katona megsérült. Négy nappal később a rendőrség elfogta a támadót, az ügyet terrorcselekménynek minősítette a párizsi ügyészség.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »