Kedden tüntetnek a román kormányfő szavai miatt Budapesten

Kedden este hat órától tüntetnek a budapesti román nagykövetség előtt a román miniszterelnök székely autonómiáról tett kijelentése ellen.

Az esemény Facebook-oldalán azt írják: „Mihai Tudose román miniszterelnök megfenyegette a székely zászlót kitűzőket, hogy a székelyeket is mellé lógatja. Akasztással fenyegetni 2018-ban, az Európai Unióban?”

A szervezők azt kérik, hogy a résztvevők minél több székely lobogót vigyenek magukkal.

Az eseményen felszólal majd

Szávay István országgyűlési képviselő, a Jobbik nemzetpolitikai kabinetjének elnöke,Ungár Péter önkormányzati képviselő, az LMP elnökségi tagjaés a tüntetést kezdeményező Gulyás Balázs.

Cikkünk megjelenéséig közel 150 ember jelezte, hogy részt vesz a tüntetésen és körülbelül 400-an jelölték be, hogy érdekli őket az esemény.

http://mno.hu/

Hétfőn egyébként Mihai Tudose azt mondta: nem beszélt akasztásról, amikor múlt héten az erdélyi magyar pártok autonómianyilatkozatát kommentálta. Az MTI beszámolója szerint a román miniszterelnök leszögezte, románként határozottan fenntartja álláspontját, hogy semmilyen szinten – még békés egyeztetéseken sem – képezheti alku tárgyát Románia területi integritása, nem lehet szó Románia valamely részének autonómiájáról. „Amikor a zászlón való lengést említettem, az állami hatóságokra utaltam, amelyeknek alkalmazniuk kell a törvényt. Az ő mandátumuk fog a zászló mellett lobogni, ha nem szereznek érvényt a törvénynek. Erről beszéltem, nem valakinek a felakasztásáról” – jelentette ki.

Mihai Tudose január 10-én a Realitatea román hírcsatornának a Transindex.ro összefoglalója szerint a három magyar párt autonómianyilatkozatára reagálva azt mondta, hogyha a székelyföldi intézményekre kiteszik a székely zászlót, akkor azok is lógni fognak akik kitették azt. „A székelyek autonómiájáról szó sem lehet” – fűzte hozzá.

Később a bukaresti külügyminisztérium cáfolta, hogy etnikai vonatkozása lett volna Mihai Tudose szerdai nyilatkozatának. Ezt arra reagálva közölték, hogy a magyar külügy múlt pénteken berendelte a román miniszterelnök akasztós fenyegetése miatt a román nagykövetet.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »