Kelemen Hunor: Milyen mennyország az, ahol akasztanak?

Kelemen Hunor: Milyen mennyország az, ahol akasztanak?

Mit gondol arról, hogy Mihai Tudose román kormányfő azzal indítja a 2018-as évet, hogy akasztással fenyegeti a székelyeket?

Sokkolt a miniszterelnök kijelentése. Azzal kezdte, hogy visszavezetné a halálbüntetést, aztán néhány órával később már azt is elmondta, hogy kik fognak lógni.

Mindegy, hogy egyetért vagy nem ért egyet egy közösség politikai programjával, de akasztással egyetlen állampolgárt sem fenyegethet.

A miniszterelnök kijelentése büntetőjogi kategória. Perelni fog az RMDSZ?

Fölmerült a per lehetősége, még fontolóra vesszük a kollegákkal, hiszen Tudose kijelentése több tényállást is kimerít a román büntető törvénykönyvben. De egy politikai pártnak nem feladata a pereskedés. Az RMDSZ soha nem is tett büntetőfeljelentést, így most is inkább nemzetközi szervezetekhez fordulunk és tájékoztatjuk a nagykövetségeket. Nem tartom kizártnak, hogy mások megteszik majd a feljelentést.

Milyen nemzetközi fórumhoz fordulnak?

Először a bukaresti diplomáciai testületeket tájékoztattuk angol nyelvű levélben az esetről, de a kisebbségi jogi kérdésekkel és diszkriminációval foglalkozó EBESZ-hez és a román Országos Diszkriminációellenes Tanácshoz is fogunk fordulni az ügyben.

Mit árul el a román „mintademokráciáról”, hogy akasztással fenyegetőzik a miniszterelnök?  

Azt, hogy nincs semmiféle mintademokrácia. Nemrég azt mondta az egyik politikus, hogy a kisebbségi jogokat tekintve Románia mennyország.

Tarthatatlan ez az állítás, ha Székelyföld az akasztottak földje. Korábban is elmondtam, hogy akkor lesznek rendben a kisebbségek ügyei, ha a kisebbségek mondják. Addig, amíg a miniszterelnök halállal fenyegetőzik, nem. Azért is döbbentem meg, mert Tudose a kisebbségekkel kapcsolatban semmi hasonló kijelentést nem tett az elmúlt húsz évben.

Ez egy tudatos politikai lépés? Esetleg el akarja terelni a figyelmet valamiről?

Nem akarok találgatásokba bocsátkozni. Éles konfliktus van közte és Liviu Dragnea pártelnök között, vannak a Szociáldemokrata Pártban olyanok, akik miniszterelnököt váltanának – tehát elképzelhető, hogy el akarja terelni a figyelmet, de nekem nincsenek erről konkrét információim, ezért nem szeretném összekötni a két dolgot.

A román politika hogyan reagál?

Lassan már eltelik negyvennyolc óra és még egyetlen román politikai vezető sem határolódott el Tudose kijelentésétől. Miért? Talán azért, mert egyetértenek vele?

Amikor a ’30-as évek Németországában hasonló kijelentések hangoztak el, az előrelátóbbak emigráltak. Ön szerint komolyan vehető fenyegetést jelentenek Tudose szavai?

Az a határozott álláspontom, hogy nem szabad félni. Nem lesz itt akasztás, odáig nem fogunk eljutni. A 21. századi Európában szó sem lehet ilyesmiről.

Mandiner.hu – “Milyen mennyország az, ahol akasztanak?” – Kelemen Hunor a Mandinernek

Nyitókép: mandiner.hu

Kapcsolódó tartalmak:


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »