Kellemetlen és fáj is

Kellemetlen és fáj is

Sokszor mindkét kézen, több ujjon is furcsa panaszok alakulhatnak ki. Hajlításkor az ujj mintha elakadna, aztán a nyújtás csak egy nagy kattanás kíséretében sikerül.

Ezt a kellemetlen betegséget pattanó ujjnak hívjuk, ami az inak és az azokat körülvevő ínhüvelygyűrűk elváltozása.

Az inak az alkari izmoktól egy csatornán át futnak a hosszú ujjakig és a hüvelykujjig. A csatornában sima belső felületű ínhüvely van, így biztosított az inak könnyű csúszása.

Pattanó ujj akkor alakul ki, ha az ínon megvastagodás képződik vagy ha az ínhüvelygyűrű belső felületén gyulladásos felrakódások keletkeznek. A megvastagodott ínnak át kell csúsznia, ugrania a csatorna beszűkült szakaszán, ez okozza a pattanó-roppanó érzést az ujjakban.

Amikor az ín elakad, további gyulladást és duzzanatot hoz létre, ami ördögi körként a panaszok fokozódásához vezet. Néha az ujj teljesen elakad, szinte alig lehet kinyújtani, esetleg hajlítani.

A kiváltó okok nem egyértelműek. A kéz túlterhelése vagy egy tenyéri tompa sérülés is irritálhatja a hajlító inakat. Bizonyos betegségek (reumás ízületi gyulladás, köszvény, cukorbetegség) is okozhatnak hasonló panaszt.

A tünetek az ujjak tövénél megjelenő fájdalommal, nyomásérzékenységgel kezdődnek, egy idő múlva az ínhüvely megvastagodása is jól tapintható. Bár a szűkület a tenyér magasságában van, az ujj elakadását és pattanását a hosszú ujjakon a középső-, a hüvelykujjon a végpercnél érzi a páciens.

A pattanó ujj kezelésének célja az elakadás megszüntetése és az ujjak fájdalom nélküli teljes mozgásterjedelmének helyreállítása. Az inak körüli gyulladás és megvastagodás megszüntetésével újra lehetővé tesszük az inak könnyű csúszását az ínhüvelyben.

Egészen enyhe esetekben szóba jöhet a nyugalomba helyezés, rögzítők használata, gyulladáscsökkentő gyógyszerek adása. Ha viszont a nem műtéti módszerek nem csökkentik a panaszokat, operálni kell. Ezt általában egynapos sebészeti ellátás keretén belül végezzük.

Az érzéstelenítés legtöbbször helyi, de általános vagy regionális (felkari) is lehet. A biztos gyógyuláshoz az operált ujjat a műtét után azonnal mozgatni kell.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »