Keményen, sőt agresszíven fogja kérni Orbán szövetségese a bérunió elutasítását és százezrek elbocsátását

Keményen, sőt agresszíven fogja kérni Orbán szövetségese a bérunió elutasítását és százezrek elbocsátását

Soha rosszabb esztendőt – értékelte a 2017-es évet Varga Mihály az idén 19. alkalommal megrendezett vállalkozók napján. Demján Sándor, a VOSZ elnöke megjegyezte: fontos lenne, hogy megvalósuljon a közszféra létszámcsökkentése, hiszen a 350 ezer felesleges állami alkalmazott foglalkoztatás óriási teher a gazdaságnak.

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) elnöke beszédében kifejtette: a VOSZ politikától független érdekképviseleti szerv, amely a mindenkori demokratikusan megválasztott hatalommal építő párbeszédre törekszik. A VOSZ mindig a gazdasági stabilitást, a pénzügyi egyensúlyt tartotta szem előtt, és óvott a felelőtlen politikai ígérgetésektől. Ilyen ígéretek ma is elhangzanak, például a plusz nyugdíjak, vagy a bérunió, és ezek minden esetben a vállalkozásokra hullnak vissza.

Demján Sándor hozzátette: a választások után keményen, sőt, agresszíven fognak majd érvelni a kormánynál annak érdekében, hogy a mintegy 350 ezer felesleges állami alkalmazottat irányítsák át az üzleti szférába, hiszen amíg ez nem történik meg, addig Magyarország nem tud fejlődni. Ez óriási kolonc, a felesleges foglalkoztatás parazitizmus – fogalmazott az elnök. Hozzátette: a politika akkor tisztességes, ha bátran meg meri lépni mindezt. Az így felszabaduló munkavállalókat várja a szolgáltatási szektor, az onnan ilyen módon kiszorulók pedig a termelésben helyezkedhetnének el – jegyezte meg a VOSZ elnöke.

„Olyan esztendő áll mögöttünk, amelyre leginkább azt mondhatnánk: soha rosszabbat. Remélem ezt a jelen lévő vállalkozók is meg tudják erősíteni” – kezdte ünnepi beszédét az eseményen Varga Mihály. A nemzetgazdasági miniszter hozzátette: az elmúlt évben olyan folyamatok, kezdeményezések indultak el, amelynek célja, hogy a gazdaság minden szereplője erősödjön, akár vállalkozó, akár munkavállaló. Fontos, hogy a gazdaság szereplőinek legyen perspektívájuk, hogy tudjanak hosszú távra is tervezni.

A miniszter emlékeztetett: tavaly a kormány a munkaadókkal és a munkavállalókkal olyan megállapodást kötött, amelyre a rendszerváltás óta nem volt példa. „Nem volt egyszerű, és mindenkitől megkövetelt némi kompromisszumot, de végül egyetértettünk. Így jött létre az a megállapodás, amely hat évre tervez és igyekszik javítani a versenyképességet.” Ennek érdekében elsősorban a munkavállalók kérésére emelkedett a minimálbér és a garantált bérminimum, ám a kormány meghallotta a munkaadók azon kérését is, amely a közterhek érdemi csökkentésére irányultak. Ennek érdekében csökkent a társasági adó, amelynek 9 százalékos mértéke a legalacsonyabb az Európai Unióban.

Talán ennél is fontosabb volt azonban a munkaadói járulékok csökkentése – hangsúlyozta a miniszter. Varga Mihály kifejtette: a szociális hozzájárulás az előző évi 27 százalékról 22 százalékra csökkent, januárban ez a mérték pedig 19,5 százalék lesz. A tárcavezető kifejtette: reméli, hogy a hatéves programot a továbbiakban is tudják folytatni. Az így a vállalkozóknál hagyott pénzt fejlesztésekre, beruházásokra, vagy akár bérfejlesztésekre is lehet fordítani. A kormány szerint mindkettő nagyon fontos – jegyezte meg a miniszter – utóbbi különösen azért, mert a jól képzett munkaerőt meg kell tartani. Ezzel párhuzamosan a munkaerőpiacra is bevonnának lehetőleg minél több embert, hiszen ma 60 ezer üres álláshely van a gazdaságban – mondta el a miniszter. Ennek érdekében a kormány a részmunkaidőre, az idősek, a fiatalok elhelyezkedésének segítésére törekszik a jövőben – olvasható a HVG összefoglalójában.

Hírdetés

Jobbik: Orbán szövetségese ismertette a Fidesz kormányprogramját

A Jobbik elképedve hallgatta, hogyan foglalta össze a vállalkozók napján Orbán Viktor egyik fő szövetségese, Demján Sándor, Magyarország egyik legbefolyásosabb embere, mit vár el a kormánytól, vagyis mi tekinthető a Fidesz kormányprogramjának, ha Orbán Viktor megnyeri a 2018-as választást: a bérunió, vagyis a dolgozók nyugati szintű bérfelzárkóztatásának elutasítását, a közszféra drasztikus leépítését, legalább 350 ezer közalkalmazott, köztük tanárok elbocsátását, a kórházak számának radikális csökkentését. Vagyis annak a fideszes gazdaságpolitikának a fokozását, ami továbbra is az olcsó munkaerőre, az egészségügy és oktatás kivéreztetésére épít – írja közleményében Z. Kárpát Dániel, a Jobbik alelnöke.

Az ellenzéki párt szerint mindez jelzi, történelmi fontosságú választás lesz a tavaszi: Magyarország tovább gyorsít a leszakadás útján a Fidesszel, vagy elindul a felemelkedés útján a Jobbikkal. A kormányváltó erő sikeres béruniót, a hazai kis- és középvállalkozások támogatását, a korrupció felszámolását kínálja Magyarországnak, ami egyszerre teremti meg a nyugati életszínvonal, valamint a XXI. századi egészségügy és oktatás alapjait – zárul a közlemény.

(Kuruc.info – HVG – MTI nyomán)

Demján Sándor egymillió eurót ad a betolakodók kölykeinek

A világelit így kerüli ki az adófizetést: 47 országból 120 állam- és kormányfő, valamint egyéb politikus érintett

2010 előtt csupán egy cége volt – írja a Forbes a ma már a nyolcadik leggazdagabb magyarnak minősülő gázszerelőről


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »