Keménykezű nő kerülhet az SPD élére

Keménykezű nő kerülhet az SPD élére

Andrea Nahles nevét az elmúlt héten ismerte meg a világ. A 47 éves politikus szinte pillanatok alatt lett a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) vezetői pozíciójának legfőbb várományosa, miután az Európai Parlamentből visszatérő, majd a választásokon kudarcot valló, végül a külügyminiszteri tisztségtől is meghátráló Martin Schulz azonnali hatállyal lemondott. A keddi pártkongresszuson Andrea Nahlest jelölték a párt új elnökének. Ha az április 22-re kiírt ülésen megválasztják – tehát a márciusban esedékes nagykoalíciós döntés után –, 150 éves történelme során először állhat nő az SPD élére.

A korábban munkaügyi és szociális miniszteri pozíciót betöltő Nahlest a németek főként a szókimondó és hangos parlamenti felszólalásairól ismerték. A Bild című német bulvárlap szókimondó módon – némi képzavarral élve – úgy jellemezte, mint az egyetlen „tökös legényt” a pártjában. Nem véletlenül. A tavalyi választás alatt például kijelentette, hogy szívesen „behúzna egyet” az Angela Merkel vezette Kereszténydemokrata Uniónak (CDU). A Die Zeit szerint még a francia elnök, Emmanuel Macron is jól tenné, ha napi háromszor felhívná Nahlest a fontosabb kérdésekben.

A karakán politikus fiatal korától kezdve tudatosan építgette karrierjét:

még 18 évesen, gimnazistaként csatlakozott az SPD-hez, 1997 óta tagja a párt végrehajtó bizottságának, 2003-tól pedig az elnökségének is. A filozófia, germanisztika és politológia szakot végzett Nahles az SPD ifjúsági szervezetének, a Jusosnak az egyik regionális alelnöke is volt, 1995 és 1999 között pedig a szervezet elnöki posztját töltötte be. Ez már csak azért is különösen fontos most, mert éppen a Jusos az, amelynek tagságán a mostani nagykoalíció múlhat, hiszen ők ellenzik leginkább az együttműködés folytatását. Nahlest a politikai palettán jól elhelyezi, hogy mindig is hangsúlyozta: a tradicionális baloldali értékeket képviseli. A nyugati Eifel-régióból származó Nahles munkája során igencsak hangsúlyozta a nők politikai szerepvállalásának fontosságát is.

http://mno.hu/

A politikus megosztó lépései és határozott kijelentései miatt sokakból szimpátiát váltott ki. Keményen bírálta a magas bevételekre vonatkozó adókedvezményeket, valamint a bajor kormányfő, Horst Seehofer által javasolt, külföldieket terhelő autópályadíjat, amelyet felvetésekor még Angela Merkel kancellár is elutasított, mégis a kormányprogram része lett, és törvényt hoztak róla. A szocdem politikus két éve pedig benyújtott egy módosító törvényjavaslatot a munkanélküliek szociális támogatását szabályozó Hartz IV törvényre, az egyedülálló szülők segélyezésére vonatkozóan. A javaslat alapján a szülők akkor is kapnának támogatást, amikor a gyermek vagy gyermekek éppen nem náluk tartózkodnak.

http://mno.hu/

Nahles többször is üvöltésig kieresztette a hangját a Bundestagban, s olyan is előfordult, hogy altatódalt énekelt az ülés alatt.

Magánéletéről viszonylag keveset lehet tudni. Hat éven át egy Marcus Frings nevű művészettörténész felesége volt, 2016-ban jelentették be, hogy elválnak. A házasságból egy lánygyermek született.

Hogy az SPD egy fiatal és nő politikust választhat elnöknek, nyilván annak a megújulási folyamatnak a része, amellyel próbálják kirángatni a 17 százalékos támogatottság környékére bezuhant pártot. Persze azért nem mindenki örült felhőtlenül Nahles jelölésének. Flensburg szocdem polgármestere, Simone Lange például úgy érezte, éppen a párttagoknak nem volt semmiféle beleszólásuk a döntésbe, és emiatt azt követelte a pártvezetéstől, hogy ne adják Nahlesnek a pozíciót.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelenik meg. A megjelenés időpontja: 2018.02.14.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »