Keresett a CSOK a takarékoknál

Keresett a CSOK a takarékoknál

A Takarék csoport aktív szerepet vállal a családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) nyújtásában, a rendelkezésre álló adatok alapján a piaci részesedése 2017. szeptember végén megközelítette a 20 százalékot – nyilatkozott a Világgazdaságnak Egerszegi Ádám, a TakarékBank vezérigazgató-helyettese. Az év elejétől szeptember végéig mintegy 5 ezer igénylés érkezett az ügyfelektől, 10 százalékkal több, mint az előző év azonos időszakában. A folyósításoknál még markánsabb a növekedés: ezek 14,41 milliárd forintot tettek ki az első kilenc hónapban, ami csaknem 40 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi mennyiséget.

Egerszegi Ádám elmondta: a 2017-es folyósítások 51 százaléka építéshez, 13 százaléka új lakás, 36 százaléka pedig használt lakás vásárlásához járult hozzá a Takarék csoportnál. A CSOK-igénylők 45 százaléka igényli a 10+10-es konstrukciót, miközben az igénylések kétharmadához kapcsolódik hitelkérelem is. Az eddigi igénylések alapján a CSOK mellé igényelt hitelösszeg átlagosan 5-5,2 millió forint körül alakul. Az ügyfelek jelentős része lakás-takarékpénztári szerződést is köt a CSOK igénylése mellett, ám a lakástakarék-szerződések népszerűsége területenként eltérő képet mutat. Az eddigi tapasztalatok szerint a közép-magyarországi régióban – például főként a városokban – a hitellel kombinált CSOK-igénylések, valamint a csak CSOK-ot igénylő ügyletek döntő többségéhez is kapcsolódik lakás-takarékpénztári szerződés.

Forrás: MW

A Takarék csoportnál – mondta el kérdésünkre a vezérigazgató-helyettes – átlagosan 30 nap az elbírálás átfutási ideje a CSOK-ot igénylőknél, de ennél rövidebb, 2 hetes időtávok is előfordulnak: ez függ a lakáscéltól, az ügylet bonyolultságától is. „Az egyszerűbb lakásvásárlási ügyletek gyorsabban lebonyolódnak, ha az ügyfelek időben a hitelintézet rendelkezésére bocsátják a szükséges dokumentumokat, és a szerződéskötési időpontokat is sikerül gyorsan egyeztetni” – tette hozzá Egerszegi Ádám.

A Takarék csoport várakozásai szerint a lakossági jelzáloghitel-állomány 2018-tól gyorsabban emelkedik majd a növekvő számú új folyósítások hatására. Az ingatlanárak emelkedése, a szabályozói oldal kedvező alakulása – így például a minősített fogyasztóbarát lakáshitelek megjelenése – és az általánosan alacsony kamatszint is növeli a hitelfelvételi kedvet. A 2018-ra tervezett új kihelyezések volumene 15-20 százalékkal haladhatja meg az idei teljes évre várható mennyiséget a Takarék csoportnál, amely – hangsúlyozta a vezérigazgató-helyettes – az eddigiekhez hasonlóan továbbra is aktív részvételt tervez az állami támogatású hitelprogramokban. Az utóbbi időben az új építésű ingatlanokhoz kapcsolódó igénylések aránya emelkedett meg a korábbiakhoz képest, és ez a várakozásaik szerint még tovább bővül majd.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »