Két hatalmas bálna bukkant fel a horvát partoknál

Két hatalmas bálna bukkant fel a horvát partoknál

ZADAR. Két hatalmas barázdásbálna bukkant fel Horvátországban, Mali Losinj partjainál – közölte a horvát Kékvilág Tengerkutatási Intézet, amelynek munkatársai két órán át figyelhették meg a nagy termetû állatokat.

A bálnák a Mali Losinj-i öböltõl öt és fél kilométerre, óránként 6-7 kilométeres sebességgel úsztak dél felé. Egészséges, 17-18 méter hosszú felnõtt példányok voltak, 10-15 percenként bukkantak a felszínre – olvasható a közleményben. A kutatók a megfigyelés alatt adatokat gyûjtöttek a bálnák viselkedésérõl, mintát vettek a bõrükrõl, hogy DNS-vizsgálatot végezzenek rajtuk és fényképeket is készítettek róluk.
A barázdásbálna a második legnagyobb állat a földön.

Az óceánban élõ példányok akár 27 méter hosszúak is lehetnek, ugyanakkor a Fölközi-tengerben csak 20-23 méter hosszúra nõnek meg. Akár 100 évig is elélhetnek. Veszélyeztetett fajnak számítanak, fõleg az emberi tevékenység következtében fogy az egyedszámuk.

Számítások szerint mindössze néhány ezer példány maradt. Kipusztulásuk egyik fõ oka, hogy gyakran ütköznek nagy hajókkal a Földközi-tengeren. Az egyik megfigyelt bálnán is láthatóak voltak olyan sérülések, amelyek arra utaltak, hogy hajóval ütközhetett – közölte az intézet.

Az Adriai-tengerben jellemzõen nem úsznak bálnák, de tavasszal és nyáron néhány példány felbukkan a dél-dalmáciai Palagruza és a közép-dalmáciai Alma (Jabuka) szigeteknél.

Horvátországban védett állat a bálna. Az intézet felhívta rá a figyelmet, hogy az állatok békések, ugyanakkor ne közelítsék meg, ne ingereljék, és ne kövessék õket hajókkal.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »