Két robbanás történt az elárasztott texasi vegyi üzemben

Két robbanás történt az elárasztott texasi vegyi üzemben

HOUSTON. Két robbanás történt a Harvey trópusi vihar által sújtott Texas amerikai szövetségi államban található Arkema vegyi üzemben – közölte csütörtökön a vállalat.

A Crosby városban mûködõ üzem felett hatalmas fekete füstfelhõ jelent meg a robbanások után helyi idõ szerint a hajnali órákban. A Harris megyei seriff közlése szerint tíz ember kórházba került, miután belélegezte a robbanás nyomán keletkezett füstöt, köztük a seriff helyettese.  

Még további detonációkra is számítanak, mert a termékeket több különbözõ helyszínen tárolják a víz alá került üzemben. Az Arkema vállalat arra kérte a környékrõl evakuált lakókat, hogy ne térjenek vissza otthonukba, amíg a katasztrófavédelmi hatóságok nem engedélyezik azt.   A dolgozókat és a környéken élõket három kilométeres körzetben kimenekítették.   

A párizsi székhelyû vállalat korábban jelezte: azzal számolnak, hogy a Houston közelében fekvõ üzemben rövid idõn belül tûzvész vagy robbanás várható, a szakemberek ezt nem is tudják megakadályozni. A szerves peroxidokat gyártó üzemet ugyanis a Harvey hurrikán pusztítása során teljesen elöntötte az esõvíz. A gyár területén csaknem kétméteres a víz, és nincs áram, emiatt nem tudják a megfelelõ hõmérsékletre lehûteni a vegyi anyagokat.   

Az Arkema közleményében kiemelte: a szerves peroxidok különösen gyúlékony anyagok. A hatóságokkal egyetértésben arra jutottak, hogy tûzvész esetén a legokosabb dolog megvárni, amíg a lángok maguktól kialszanak. A vállalat arra is figyelmeztetett, hogy a szerves peroxidok égése során sûrû fekete füst keletkezik, amelyet kellemetlen belélegezni, illetve szem- és bõrirritációt is okozhat.   

Az utóbbi napokban a Harvey elõször hurrikánként, majd trópusi viharként pusztított Texasban és Louisiana államban. Az ítéletidõ eddig legkevesebb 33 ember halálát okozta.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »