Két volt minisztert hallgatott ki a rendőrség

Két volt minisztert hallgatott ki a rendőrség

POZSONY. Szerdán rendőrségi vizsgálótiszt előtt tett tanúvallomást Milan Kňažko és Roman Kováč volt miniszter. Vallomásuk a a Szlovák Keresztény és Demokratikus Uniónak adott pénzadományokra vonatkozott.

Elsőként Milan Kňažko volt külügyminiszter, kulturális miniszter lépett be az országos rendőr-főkapitányság épületébe. Több mint egy órát töltött a vizsgálótisztnél. A rendőrség arra volt kíváncsi, ő maga milyen anyagi támogatást nyújtott a Szlovák Keresztény és Demokratikus Uniónak.

„Egyszer 36 ezer korona, egyszer 10 ezer korona van ott, az alatt a két év alatt, amelyet megengedek. Lehet, hogy így volt, mivel önkéntes alapon fizettük a tagsági díjat, az elején aztán megemeltük azt, én egyike voltam az alapító tagoknak” – mondta Kňažko a kihallgatás után az újságíróknak. Szerinte ebben az időszakban minden politikai párt így működött, hogy tagjai hozzájárultak a párt működéséhez. „Ezt a támogatást nem tartom ajándéknak” – tett hozzá. A rendőrség elmagyarázta neki, hogy azért kezdett el újra foglalkozni az üggyel, mert „a múltban jelentkeztek olyan személyek, akik bizonyossággal állították, hogy a pénzt nem adták ajándékba a pártnak, de nekem ahhoz nincs semmi közöm.”

Kňažko saját elmondása szerint vallomását azzal fejezte be, hogy „vannak sokkal akkutabb esetek magasabb pénzügyi hozammal, azokat nem vizsgálják, és az embereknek olyan érzésük van, hogy a rendőrség néhány ügyet nem is akar kivizsgálni.”

Milan Kňažko után kihallgatásra érkezett Roman Kováč volt egészségügyi miniszter is. „Csak annyit tudok, ami az idézésen van, hogy valamilyen dokumentumokat kell bemutatnom a 2000-2002-es időszakból, és még azt tudom, ami az újságban van, hogy újra megnyitották a Gorilla-ügyet, tehát valószínűleg amiatt idéztek be” – mondta. Azt állította, nem ismerte a listát, kik adtak pénzadományt az SDKÚ-nak, nem is érdekelte őt a lista. Ő a múltban körülbelül 10 ezer szlovák koronát ajándékozott a pártnak, ő ezt tagsági díjnak tartotta.

Az ügyet 2004-ben a Fair-play Szövetség leplezte le, kapcsolatba akart lépni a könyvelésben nyilvántartott ajándékozókkal, és néhány ember azt mondta hogy soha nem adott ajándékot a pártnak.

A rendőrség bűnvádi eljárást indított a gazdasági és kereskedelmi nyilvántartás adatainak meghamisítása miatt.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »