Kétszáz migráns átjutott a ceutai határon

Afrikai migránsok tömegesen próbáltak meg bejutni a Ceuta nevű észak-afrikai spanyol enklávéba, és ez közülük majdnem kétszáznak sikerült is, de ketten a vízbe fulladtak – jelentette pénteken a spanyol és a marokkói média.

A Gibraltári-szoros afrikai oldalán fekvő, Marokkóba beékelt spanyol városba péntek kora hajnalban több mint 250-en akartak bejutni, egy részük a területet lezáró határkerítésen átmászva, egy másik részük a kerítést megkerülve, a tengeren beúszva. Közülük mintegy 180-an érték el a spanyol területet, a többieket még marokkói területen feltartóztatták, ketten pedig belefulladtak a Földközi-tengerbe.

További 104 embert még az akció megkezdése előtt őrizetbe vettek a marokkói hatóságok. Az akcióban tizenkét migráns súlyos sérüléseket szenvedett, a helyi El Faro című újság értesülései szerint további harmincan könnyebben sérültek meg. A spanyol hatóságok szerint a migránsok szokatlanul erőszakosan léptek fel a határrendészettel szemben a határ mindkét oldalán.

Ceutában és a másik észak-afrikai spanyol enklávéban, Melillában nem ritkák az ilyen esetek, bár a pénteki behatolási kísérlet hónapok óta a legjelentősebb volt. Az enklávék területének határát több méter magas dupla kerítéssor védi, mégis évente ezrek próbálnak meg bejutni oda, sokan pont az akadályok miatt a tengeren keresztül. A madridi hatóságok adatai szerint tavaly 15-en fulladtak a tengerbe Ceuta közelében a sikertelen kísérletek során.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »