Kettős élelmiszerminőség – Fico szankciókat helyezett kilátásba

Kettős élelmiszerminőség – Fico szankciókat helyezett kilátásba

POZSONY. Ha az Európai Bizottság nem tesz hathatós lépéseket a kettõs élelmiszerminõség gyakorlatának megszüntetésére, Szlovákia õsztõl egyoldalú intézkedéseket tesz, például csak hazai termékeket enged majd a közétkeztetésbe – jelentette be kedden Robert Fico miniszterelnök.

A kettõs élelmiszerminõségre – egyes multinacionális vállalatok kelet-európai piacon forgalmazott termékeinek jelentõs része alacsonyabb minõségû, mint az, amit ugyanolyan márkanév alatt a nyugat-európai piacokon értékesítenek – még februárban hívta fel a figyelmet a mezõgazdasági minisztérium egy vizsgálat eredményére hivatkozva.

Márciusban a visegrádi négyek (Szlovákia, Magyarország, Csehország és Lengyelország) kormányfõinek Varsóban tartott csúcstalálkozóján is foglalkoztak a problémával. Akkor Robert Fico – aki a kettõs élelmiszerminõség gyakorlatát egyértelmû csalásnak és veszélyes politikai üzenetnek minõsítette – a helyzet sürgõs kivizsgálására szólította fel az Európai Unió (EU) illetékes szerveit.

Robert Fico keddi sajtótájékoztatóján bejelentette: az ügyben azóta nem történt elõrelépés, s így a téma ismét terítékre kerül szerdán a visegrádi csoport kormányfõinek budapesti találkozóján, ahol a helyzet mielõbbi rendezése érdekében várhatóan közös állásfoglalást fogalmaznak meg.

"Amit az EB eddig az ügyben tett, az abszolút elégtelen" – szögezte le a kormányfõ, aki szerint amíg az uniós szervek csak különbözõ vizsgáló bizottságok felállítását ígérik, a megoldás nem kerül közelebb, így az ügy "nagy nemzetközi botránnyá" dagad. „Nem respektálhatjuk, hogy így bánjanak Szlovákia polgáraival” – hangsúlyozta a miniszterelnök.

Robert Fico konkrét példákat felhozva elmondta: a napokban kerültek nyilvánosságra annak – a cseh kormány megbízásából készült – minõség-összehasonlító vizsgálatnak az eredményei, amelyek ugyancsak bizonyították a kettõs élelmiszerminõség gyakorlatát, egy másik vizsgálat pedig arra is rámutatott, hogy az a az élelmiszerek mellett a drogériai termékeknél is jelen van.

Fico bírálta az EB-nek, az ügyben szerinte tanúsított tétlenségét. "Bizonyíthatóan viccet csinálnak belõlünk" – mondta, majd kilátásba helyezte, hogy amennyiben Brüsszel nem tesz hathatós lépéseket a kettõs minõség gyakorlatának megszûntetéséért, akkor Szlovákia nyomásgyakorlásként már az õsztõl ideiglenes egyoldalú intézkedéseket hoz. Kifejtette: az egyik ilyen lépés az lehet, hogy a közétkeztetésben kizárólag a jó minõségû hazai élelmiszerek használatát engedélyezik. Ezt az intézkedést továbbiak követhetik majd – mondta Robert Fico. „Meg kell védenünk magunkat, ezt már nem tûrhetjük” – szögezte le a kormányfõ.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »