Kettős minőség – Balczó Zoltán figyelmeztet: ki kell kerülnünk az Európai Unió cselédszobájából

Kettős minőség – Balczó Zoltán figyelmeztet: ki kell kerülnünk az Európai Unió cselédszobájából

Az Európai Parlament Környezetvédelmi, közegészségügyi és élelmiszer-biztonsági bizottsága (ENVI) az Európai Bizottság “Termékek kettős minősége az egységes piacon” tárgyú jelentéstervezetét tárgyalta csütörtökön, amelyen Balczó Zoltán jobbikos EP-képviselő arra figyelmeztetett, hogy a kelet-közép-európai uniós állampolgárok átverése a kettős minőségű árukkal csak tovább erősíti a térségben az EU-szkepticizmus.

Balczó Zoltán emlékeztetett, hogy amikor 2010-ben beléptünk az Európai Unióba, akkor azt ígérték, hogy közösen, egyenlő jogokkal építjük az Európa Házat, ezzel szemben ilyenkor azt a következtetést vonatják le az állampolgárok, hogy

„minket nem a szalonba, hanem a cselédszobába hívtak meg”.

A Jobbik politikusa a vitában arról beszélt,

biztosítani kell, hogy az egységes piac követelményeinek megfelelően azonos minőségű termékek legyenek elérhetőek az egész Európai Unió területén.

Hírdetés

Nyilván a nyugatiakkal egyenlő feltételekhez erős szövetségben kellene lobbizni, csak hát a Fidesznek most éppen azt kellene kivédenie, hogy az ostoba belpolitikai manőverei miatt megindítsák hazánkkal szemben a hetes cikkely alkalmazását.

Pedig az Európai Bizottságban már felismerték, hogy a szigorú fogyasztóvédelmi szabályok ellenére az elmúlt időszak olyan esetei, mint például a dízelbotrány, arra világítottak rá, hogy a gyakorlatban nem érvényesülnek maradéktalanul a meglévő szabályozások.

Az ENVI előtt fekvő intézkedéscsomag egyebek mellett létrehozza a kollektív jogorvoslathoz való jogot Európában arra az esetre, ha a fogyasztókat csoportosan éri kár, fokozott átláthatóságot biztosít az interneten vásárolóknak, és hatékonyabb fellépést tesz lehetővé a termékek kettős minőségben történő forgalmazása ellen.

Frans Timmermans, az uniós bizottság első alelnöke a javaslatcsomag bemutatásakor azt hangsúlyozta, hogy az új megállapodás egy tisztességesebb, a fogyasztók és a vállalkozások érdekeit egyaránt szolgáló egységes piac kiépítésére irányul. Létrejön a kollektív jogorvoslathoz való jog Európában, a fogyasztók tudni fogják, kiktől vásárolnak az online felületeken, és azt is, ha a kereskedők fizettek azért, hogy megjelenjenek a keresési találatok között. A kereskedők többsége – azaz a tisztességesen eljárók – esetében csökkenni fognak a terhek. Az európai fogyasztók bizalmával szándékosan visszaélő kereskedők csoportja azonban keményebb büntetésekre számíthat – közölte.

Vera Jourová, a jogérvényesülésért, a fogyasztópolitikáért és a nemek közötti esélyegyenlőségért felelős biztos kiemelte, a globalizált világban a nagyvállalatoknak hatalmas lépéselőnyük van a fogyasztókhoz képest, ezért ki kell egyenlíteni az esélyeket. Az éves árbevételtől függő bírságok pedig lehetővé teszik majd a fogyasztóvédelmi hatóságok számára, hogy arányos büntetéseket mérjenek a csalókra – tette hozzá.

A bizottsági javaslatcsomag cselekvési tervet is tartalmaz, amely a nemzeti fogyasztóvédelmi hatóságok közötti összehangolt jogérvényesítési intézkedések, valamint a főbb kereskedelmi partnerországok hatóságaival való együttműködés továbbfejlesztésére irányul.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »