Kevés eladó, kígyózó sorok az üzletekben

Még mindig kevés az eladó, annak ellenére, hogy megemelték a béreket a boltosok. A kisboltok nem tudtak a bérlemaradásból faragni, a nagyobbak viszont feljebb zárkóztak: nőtt a bérolló közöttük, de a sorállás mindenütt megmaradt.

Továbbra is hosszúak a sorok a boltokban a munkaerőhiány miatt. Az elmúlt három esztendőben a foglalkoztatottak száma nem változott a boltos kiskereskedelemben, miközben a forgalom évente 5-6 százalékkal emelkedett, ennyivel több árut kellett mozgatniuk a bolti és a raktári munkásoknak – olvasható a blokkk.com blogon.

Nem kimondottan jó a helyzet a szakmunkások, szakképzett eladók terén sem, hiszen gyakorlatilag ebben a foglalkoztatási körben sem volt érdemi változás. Az egyéni vállalkozók száma pedig csökkent is.

* Táblázat forrása: KSH, foglalkoztatottak száma, érték: ezer fő

A munkaerő hiánya és a minimálbérek kötelező emelése miatt magasabbak lettek a bolti keresetek, emiatt a fizikai dolgozók körében három esztendő alatt közel másfélszeresére nőttek a bérek a bolti kiskereskedelemben. Viszont a nemzetgazdaságban is emelkedtek a bérek, az átlagot tekintve 30%-kal a jelzett időszakban.

20 ezer forintra csökkent a fizikai dolgozók átlagkeresetének elmaradása a nemzetgazdasági átlagtól. A kisebb boltok 46 ezer forintos bérlemaradása 2018 elején 42 ezer forint volt, ami gyakorlatilag nem változott, így a munkaerő piacán ugyanolyan hátrányban voltak 2018 elején, mint három évvel korábban. A nagyobb boltok viszont 2018-ban már túl is lépték a nemzetgazdasági átlagot, pedig korábban még ők is alatta mozogtak.

Mindez egyébként azt is jelentette, hogy a boltos világon belül nagyot nyílt a bérolló a fizikai dolgozók keresetét nézve, ami 2014-ben 30 ezer forint volt, 2018 elején viszont már 50 ezer forint:

* KSH, 4 főnél nagyobb vállalkozások, 2018: február

Mindez azt is jelenti, hogy egy átlagos magyar munkavállalónak van hol válogatnia, ha álláslehetőséget keres, a boltos világban és azon kívül is.

A piaci jelzések alapján a boltok mindenütt keresik a munkaerőt. Egyrészt több kellene, még a legnagyobb áruházakban is, másrészt nagyon erős az úgynevezett fluktuáció, a munkahelyek közötti vándorlás, ágazaton belül, de az egyes nemzetgazdasági ágazatok és a határon túli munkahelyek között is.

A magasabb bér ellenére a nagyáruházakban is van munkaerőhiány, ami a pénztárak előtt kígyózó sorokból és az álláshirdetések alaposabb átbogarászása nyomán egyértelműen látszik. A kisboltoknál a “rögtön jövök” tábla a munkaerő hiányának a vásárló számára is látható tükre.

Mindent összevetve

Ez a nagyságrend az elmúlt három esztendőben nem változott. A további jelentősebb béremelés gátja a vásárló, aki annak ellenére vizslatja az árakat, hogy több a fizetése. Közben pedig fejleszteni is kellene, amire már nem futja minden boltosnak, minél kisebb, annál kevésbé. A lemaradás pedig végzetes lehet egy határon túl.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »