Kevésbé népszerű Merkel és Schulz Magyarországon, mint több más közép-európai országban

A magyarok kevésbé szimpatizálnak Angela Merkel német kancellárral és Martin Schulz német szociáldemokrata kancellárjelölttel, az Európai Parlament korábbi elnökével, mint több más közép-európai ország lakosai – derül ki a Nézőpont Intézet közvélemény-kutatásából, amelynek eredményeit csütörtökön juttatta el az MTI-hez.

Közölték, Angela Merkel kifejezetten ismertnek számít a közép-európai régióban, minden országban tízből kilencen hallottak róla. A horvátok, a románok, az osztrákok és a szlovének jelentős többsége pozitívan ítéli meg – rendre 74, 71, 70, valamint 63 százalék.

Csehország, Szlovákia és Magyarország polgárai kevésbé szimpatizálnak a kancellárral, itt átlagosan mindössze 32-36 százalék ítéli meg pozitívan a személyét, míg 48-61 százalék negatívan vélekedik róla. A Nézőpont Intézet szerint ennek hátterében vélhetően Angela Merkelnek a migrációs kvóta melletti kiállása áll, ezekben az államokban ellenzik ugyanis a legtöbben az elképzelést.

Érdekesnek nevezték, hogy a lengyelek pozitívan ítélik meg a kancellárt: körükben 55 százalék alkotott róla pozitív véleményt, míg 39 százalék negatívat. Angela Merkellel a bolgárok, a szerbek és az osztrákok többsége is szimpatizál (52, 57, valamint 70 százalék).

Martin Schulz kevésbé ismert a régióban, őt mindössze a megkérdezettek fele ismeri. A visegrádi négyek körében nagyjából azonos a személyét pozitívan és negatívan megítélők aránya. Ehhez képest a többi vizsgált országban jobban szimpatizálnak vele, de kevésbé, mint a kancellárral.

A felmérésben szereplő tíz közép-európai országban átlagosan csaknem kétszer annyian vannak jó véleménnyel Angela Merkelről (54,5 százalék), mint Martin Schulzról (27 százalék).

A Nézőpont Intézet telefonos közvélemény-kutatását június 6. és július 6. között végezték tíz közép-európai országban (Ausztria, Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Magyarország, Szlovénia, Horvátország, Szerbia, Románia, Bulgária), országonként ezer ember megkérdezésével. A minta reprezentatív az adott ország 18 évnél idősebb lakosságára nem, kor, településtípus és iskolai végzettség szerint. A maximális mintavételi hiba 3,2 százalék – olvasható a közleményben.


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »