Kezdődik – Házkutatás a Macront utaztató cégeknél

Házkutatást tartott a francia rendőrség kedden a Havas PR-ügynökségnél és a Business France állami ügynökségnél, amelyek közbeszerzési pályázat kiírása nélkül szervezték meg 2016 januárban az akkor még a korábbi szocialista kormány gazdasági minisztereként Las Vegasba látogató Emmanuel Macron jelenlegi államfő útját.

A Le Canard enchainé című szatirikus lap egyik leleplező cikke nyomán még márciusban indított vizsgálatot a párizsi ügyészség az ügyben.

A korrupcióellenes hivatal nyomozói kedden egyszerre tartottak házkutatást a két érintett cégnél.

Emmanuel Macron 2016. január 6-án még gazdasági miniszterként részt vett egy Las Vegasban rendezett elektronikai szalon francia promóciós gáláján, amely 380 ezer euróba kerül, s amelyre nem írt ki a tárca közbeszerzési pályázatot. A gálára több mint ötszáz személyiség és francia vállalatvezető volt hivatalos.

Az estet szervező Business France nevű állami ügynökség – amely a francia vállalatok nemzetközi fejlesztéseiért felelős – akkor elismerte, hogy közbeszerzési pályázat kiírása nélkül a Havas PR-ügynökséget kérte fel a gála megszervezésére, ugyanakkor azt is jelezte, hogy a miniszterek és kabinetjeik nem vesznek részt a beszerzési pályázataikban, azaz a Business és a Havas közötti szerződéses viszonyba nem szólnak bele.

Az ügy márciusi kirobbanásakor Michel Sapin akkori gazdasági miniszter jelezte, hogy a gazdasági tárca nem felelős a történtekért, s a Buisness France-ra hárította a felelősséget.

A Buisness France akkori igazgatóját, Muriel Pénicaud-t azóta munkaügyi miniszternek nevezte ki Emmanuel Macron.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »