Ki győzne egy szaúdi-iráni háborúban?

Ki győzne egy szaúdi-iráni háborúban?

RUSSIA TODAY

Szaúd-Arábia és Irán között a feszültség a szokottnál is nagyobb. Rijad Teherán szövetségesét, a Hezbollahot veszi tűz alá.

A két nemzet közötti regionális szembenállás gyökerei mélyen nyúlnak bele a szektariánus, politikai és gazdasági versenybe.

Keményen küzdenek az energiapiacon is, és katonailag másokon keresztül Bahreinben, Jemenben és Libanonban folyik a harc.

Szaúd-Arábia tényleges új uralkodója, Mohammed bin Szalman koronaherceg láthatóan egyre inkább növeli a feszültséget Iránnal Libanonban, ahol a síita Hezbollah militáns mozgalmat egyik fő ellenségének tekinti.

Ha a két ország között háború lenne, nehéz lenne megmondani, ki hogyan kerülne ki belőle.

A Russia Today összehasonlítja mindkettő katonai képességét.

Szaúd-Arábia katonailag a világ 24-ik  legerősebb országa, míg Irán a 21-ik.

Irán háromszor olyan népes, mint Szaúd-Arábia, és 39 millió katonát tudna kiállítani, szemben az utóbbi ország 14 millió katonájával. Teljes katonai személyzete 934 000, ami 3,6-szer nagyobb Szaúd-Arábiáénál.

Ami  katonai költségvetést illeti, a helyzet mindennek pontosan a fordítottja. Teherán évente 6,3 milliárd dollárt költ védelmére, míg Rijad hadi költségvetése 56 milliárd dollár. A valóságban a kettő közötti eltérés azért nem akkora, mert az  utóbbi ország igen drágán veszi fegyverét az USA-tól, míg Irán saját maga állítja elő annak jó részét.

A cikk azután összehasonlítja a két ország haderejét, darabszámra, mint a repülőgépeket, hadihajókat, stb.


Forrás:lovasistvan.hu
Tovább a cikkre »