Ki mit ígér? Beindult a licit, az MSZP visszaadná a 13. havi nyugdíjat

Ki mit ígér? Beindult a licit, az MSZP visszaadná a 13. havi nyugdíjat

A 2018-as választás közeledtével elindult az újabb ígéretlicit a nyugdíjasoknak. A Nyugdíjasok Országos Szövetségének hatodik csillebérci rendezvényén szinte valamennyi ellenzéki pártelnök felszólalt és válaszolt a „Ki mit ígér a nyugdíjasoknak” kérdésre. Orbán Viktort is meghívták, de 2013 őszéhez hasonlóan most sem jött el, ellenben Vona Gábor, a Jobbik elnöke délután beszédet mond. Őt a 2014-es választások előtt egyébként még meg sem hívták.

Ígérgetésben talán Molnár Gyula, az MSZP elnöke járt az élen, aki a nyugdíjminimum duplázását, a 100 ezer forint alatti nyugdíjak intenzív emelését és a 13. havi nyugdíj visszaadását is megígérte. Az Együtt programjához hasonlóan bevezetné a nyugdíjplafont, megduplázná a szociális otthonok számát, az idősek elleni bűncselekményeket szigorúbban büntetné, létrehozná az idős-ügyi ombudsman intézményét és 62 éves kortól rugalmassá tenné a nyugdíjba vonulás korhatárát.

Nagy tapsot kapott Gyurcsány Ferenc a terembe való bevonulásakor. – Ellenzékben nagyon könnyű mindenkinek mindent megígérni. Nem akarok nyílt vitába keveredni a szocialistákkal, de én nagyon óvatos lennék a 13. havi nyugdíj bevezetésével, mert az évi 250 milliárd forint nagyon hiányozna máshonnan és nem értek egyet azzal, hogy mindenkinek, feltétel nélkül járjon – fogalmazott a DK elnöke. A volt miniszterelnök visszafogottabb programot hirdetett: kötelezően csak inflációval emelne, prémiumot pedig csak akkor adna, ha van gazdasági növekedés.

Ugyanakkor az egykori kormányfő szerint is egy 50 ezer forintos alapnyugdíj elérésének szerepelnie kell a rövid távú célok között. Úgy látja, hogy a következő években csak kisebb korrekciókra van szükség, de 2025-2030 körül már drámai lehet a helyzet. – Nem akarok udvarolni a választóknak. Bölcsebb lettem, óvok mindenkit attól, hogy sokat ígérjen, mert abból csak baj lehet.  Azokkal vitatkozom, akik túlígérik magukat – mondta Gyurcsány Ferenc.

 

 

 

 

 

 


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »