Kiadósabb esővel és széllel számolhatunk a hétvégén

POZSONY. Több helyütt is kiadósabb záporokkal számolhatunk a hétvége folyamán – figyelmeztet a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet, amely ezzel összefüggésben elsőfokú, sárga riasztást adott ki. Vasárnap a csapadékhoz számos helyen heves szél párosulhat.

Kiadósabb csapadékmennyiségre a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ) meteorológusai szerint 2018. március 31-én, szombaton elsősorban a Nyitra (Nitra), Trencsén (Trenčín), Besztercebánya (Banská Bystrica), Zsolna (Žilina), Eperjes (Prešov) és Kassa (Košice) megyében van kilátás. Helyenként 35-50 milliméternyi csapadék hullhat. „Bár a feltételezett csapadékmennyiség az év adott időszakában, illetve területen szokványosnak mondható, ám kisebb károkat okozhat, illetve potenciális veszélyt jelent az emberi tevékenységre" – áll az SHMÚ közlésében.

Az elsőfokú figyelmeztetés szombat déltől vasárnap délig van érvényben, míg vasárnap az ország gyakorlatilag teljes területén – beleértve Pozsony (Bratislava) és Nagyszombat (Trnava) megyét is – heves széllökésekre is figyelmeztetnek a szakemberek.

Az alacsonyabban fekvő területeken 65-70 km/h-s viharos erejű széllökések valószínűek, míg a magasabban fekvő területeken és a hegyekben 110-135 km/h-s, orkán erejű szélre számíthatunk. Az SHMÚ megjegyzése szerint ilyen szélerő mellett nem ajánlott a túrázás és a hegymászás.

Az alacsonyabban fekvő területeken a heves légmozgással kapcsolatos figyelmeztetések vasárnap reggeltől egészen 18:00 óráig, míg a magasabban fekvő területeken vasárnap 13:00 órától hétfő hajnali 03.00 óráig vannak érvényben.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »