Kicsit még szégyellős, de karmolni nagyon szeret

Kicsit még szégyellős, de karmolni nagyon szeret

Kicsit még szégyellős, ha evés közben nézik, de karmolni nagyon szeret Amali, a Szegedi Vadaspark fehér oroszlánja. A kölyökhöz hasonló fehér színű oroszlánokból mára csak mintegy 500 példány maradt az állatkertekben.

A látogatók imádják a magyarul remény névre keresztelt kölyköt, sokáig időznek a kifutójánál. Amali gyorsan gyarapszik: két hónapja született, de már 12 kilogrammot is meghaladja a súlya. Már alig kell szoptatni, a gondozók etetik és mérik a gyarapodását. Sokat játszik, és láthatóan érdeklődik az emberek iránt.

Az Amalihoz hasonló fehér színű oroszlánok a dél-afrikai Timbavati régióban éltek a 20. század végéig, amíg az ember le nem vadászta ezeket a nagymacskákat. Mára csak mintegy 500 példány maradt belőlük az állatkertekben.

„Csak olyan egyedek maradtak fönn, amelyek állatkertek vagy Dél-Afrikában tenyésztelepeken tartottak vagy tenyésztettek. Bár most legújabban vannak hírek arról, hogy egy-egy fehér színű oroszlánt láttak, tehát van remény arra, hogy nem teljesen tűnt el a természetből. Érdemes vigyázni és védeni, hiszen egy ritkaság. Állatkertek is arra törekszenek, hogy fönnmaradjon, ezért is fehér oroszlánt szoktunk fehér oroszlánnal pároztatni. Együtt tartjuk őket, és bízom benne, hogy fenn tud maradni, legalább az állatkertek biztonságában” – nyilatkozta Endrédi Lajos, a Szegedi Vadaspark sajtóreferense.

A szegedi fehér oroszlánkölyknek idővel el kell hagynia a Szegedi Vadasparkot, gondozói el akarják kerülni, hogy apjával, Timbával éljen együtt. A szakemberek arra számítanak, hogy Amali segítségével tovább nőhet a fogságban tartott fehér oroszlánok száma.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »