Kiderült, hogyan mérgezhették meg az ex-ügynököt és lányát

A brit nyomozók legújabb gyanúja szerint a bejárati ajtó kilincsére kent vegyifegyver-anyaggal mérgezték meg Szergej Szkripal volt orosz majd brit ügynököt és lányát. Az ügy példátlan módon elmélyítette az ellentéteket Oroszország és a Nyugat között.

Közel 250 brit terrorellenes nyomozó foglalkozik a Szkripalj-mérgezés ügyével Nagy-Britanniában. A brit hatóságok szerint az általuk „egykori orosz kémnek” nevezett, valójában először az orosz, majd a brit hírszerzésnek dolgozó és kettős orosz-brit állampolgár Szergej Szkripalt és lányát egy hadi fegyernek számító vegyi anyaggal mérgezték meg a dél-angliai Salisburyben.

A korábbi elméletek még arról szóltak, hogy a Moszkvából látogatóba érkezett Julia Szkripalj bőröndjébe rejthették a különleges mérget, majd arról, hogy a volt ügynök BMW-jének szellőző rendszerébe. A helyi rendőrség most azt mondja, hogy a Novicsok néven emlegetett mérgező anyagot a legnagyobb koncentrációban Szkripal salisbury-i háza bejárati ajtaján fedezték fel.

Az ex-ügynök és lánya kómában fekszik egy kórházban és néhány családtag és ismerős szerint akkor sem tudna teljes életet élni, ha túlélné a támadást. A nyomozásban résztvevő rendőröknek több mint 5000 órányi térfigyelő kamera fevételt kell végignézniük, és több mint 1300 tárgyat kell megvizsgálniuk. Emellett eddig 500 szemtanút azonosítottak és már több száz tanúvallomást rögzítettek.

A rendőrök most azt próbálják kideríteni, hogy ki és mikor kenhette a súlyosan mérgező anyagot Szkripalék bejárati ajtajának a kilincsére.

A brit kormány szerint a mérgezést – vagy vegyifegyver-támadást – korábbi viselkedése alapján, kétséget kizáróan Oroszország hajtotta végre. Moszkva ugyanakkor szerdán azt állította, hogy a vélhető gyilkossági kísérletben brit hírszerzők vettek részt.

Ezt megelőzően több, mint 25 ország kiutasított több mint 130 orosz diplomatát, akit „be nem jelentett kémnek” minősítettek. Az orosz külügyminisztérium közben azzal vádolta meg a brit kormányt, hogy azt „nem akarja kideríteni a valódi indítékokat, és nem akarja megtalálni a valódi elkövetőket.” „Ha az orosz oldal nem kap meggyőző információt annak ellenkezőjéről, hogy brit titkosszolálatok vettek részt az ügyben, akkor azt úgy fogjuk kezelni mint masszív politikai provokációt jelentő támadást állampolgáraink ellen” – állt a külügyi közleményben.

Közben egyelőre tovább várat magára az orosz válasz arra, hogy a britekkel való szolidaritás jeleként különösen sok diplomatáját utasították ki többtucat országból.

infostart


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »