Kiéleződött a verseny a lakáshiteleknél

Kiéleződött a verseny a lakáshiteleknél

Egyre népszerűbbek a magyar piacon a tervezhető kiadást, azaz 3-20 évig fix havi kiadást garantáló lakáshitelek – derül ki a BankRáció elemzéséből. Ezek biztonságosabbak az úgynevezett változó kamatozású társaiknál, ugyanis az adott időszakban – azaz 3-20 éven keresztül – nem változik a törlesztőrészlet, akkor sem, ha következő években, évtizedekben esetlegesen változna a piaci kamatszint.

Trencsán Erika, a BankRáció.hu szakértője azt mondta, az utóbbi hónapokban több bank is változtatott a 3-20 évig fix törlesztőrészletet biztosító lakáshitelek és a jegybank által létrehozott minősítési rendszernek megfelelő, úgynevezett fogyasztóbarát lakáshitelek feltételein.

– idézi a szakembert a portál közleménye. Hozzátette: a változások arra utalnak, hogy – ahogy arra korábban számítani lehetett – fokozódott az ügyfelekért folyó verseny a 3-20 évig fix törlesztőrészletű lakáshitelek piacán.

Összeállításuk szerint

egy 10 millió forintos, 20 éves futamidejű és minimum 5 évre fix törlesztést garantáló lakáshitelek közül az egyik legolcsóbb – különböző kedvezményeket tartalmazó – konstrukció teljes hiteldíjmutatója 5 százalék alatt volt március végén,

ez pedig alig több mint 60 ezer forint havi törlesztést jelent. Az egyik legolcsóbb, 20 évre fix törlesztőrészletű lakáshitel is kevesebb mint 70 ezer forintos havi kiadással igényelhető. A bankok többek között kedvezményt adnak arra, ha a hiteligénylő vállalja, hogy a jövedelmét az adott bankhoz utaltatja és a nettó fizetése meghaladja a 250 ezer forintot. Arra is kapható kedvezmény, ha valaki csoportos beszedési megbízást vagy más banki termékeket, például megtakarítást is indít.

Trencsán Erika arra hívta fel a figyelmet, hogy a szóban forgó fix törlesztőrészletű lakáshitelek piacán látható fokozódó kereslet miatt az igénylőknek érdemes körültekintően eljárniuk, azaz a hitelfelvétel előtt megnézni a banki ajánlatokat, mert azok gyorsan változhatnak az élesedő banki verseny miatt. Márpedig egy kedvezőbb lakáshitellel a teljes visszafizetendő összegben milliós megtakarítást érhetnek el az érintettek.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »