Kihasználja az olcsó hitelt a Saudi Aramco

Kihasználja az olcsó hitelt a Saudi Aramco

A Reuters információi szerint a mostani hitelben három bank vesz részt: a Citigroup, a Standard Chartered, valamint a Sumitomo Mitsui.

A világ legnagyobb részvénykibocsátását évek óta halogató, szaúdi állami tulajdonban lévő Saudi Aramco kihasználhatja, hogy a részleges privatizáció előtt – még utoljára – most sokkal kedvezőbb feltételekkel juthat hitelhez a nemzetközi pénzpiacokról – értesült banki forrásokból a Reuters. A vállalat piaci értéke 2000 milliárd dollár a szaúdiak értékelése szerint, és azt tervezik, hogy idén 5 százaléknyi részvénycsomagot dobnak piacra. A privatizáció időpontjának többszörös halasztása elsősorban az olajár ingadozásával magyarázható, hiszen egy magasabb olajárszint a vállalat értékét is kedvezően befolyásolná.

A szaúd-arábiai vállalat viszont attól tart, hogy a kizárólagos állami tulajdon megszűnésével elapadnak a piacinál olcsóbb hitelforrásai. A Reuters információi szerint a mostani hitelben három bank vesz részt: a Citigroup, a Standard Chartered, valamint a Sumitomo Mitsui.

A pénzintézetek és maga az Aramco is elzárkózott a hír kommentálásától.

Az 5 és 6 milliárd dollár közöttire taksált kölcsönt a hitelintézetek brit, japán és dél-koreai exporthitel-ügynökségek hitelgarancia-vállalásával nyújtották. A friss kölcsönök egy részéből korábbi hiteleit újítja meg az Aramco. Az átlagos futamidő tíz év, az éves hitelkamat pedig mindhárom banknál évi 1 százalék alatt maradt.

A részvénykibocsátás 5 százalékos mértéke és idei lebonyolítása a Reuters szerint már biztosra vehető, az azonban továbbra is kérdéses, hol és mely befektetési intézmények közreműködésével valósul meg.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »