Kimondták: nem jó üzlet az embereket meggyógyítani, több pénzt hoz, ha sokáig kezelik őket

Kimondták: nem jó üzlet az embereket meggyógyítani, több pénzt hoz, ha sokáig kezelik őket

A Goldman Sachs, mely az egyik legnagyobb amerikai befektetési bank, friss jelentésében figyelmezteti a pénzembereket: óvatosan kell közelíteni biotechnológiához és génterápiához, mert ha túl hamar meggyógyulnak az emberek, nem lesz kit kezelni, így nem térül meg a befektetés – írja a HVG.

Az egészségügy kapcsán sokszor hallani olyan összeesküvés-elméleteket, amelyek szerint a pénzembereknek semmilyen érdekük nincs abban, hogy az embereket kigyógyítsák a (halálos) betegségekből. Elvégre az egészségügy is csak egy üzlet: minél több a beteg, annál több a bevétel is, hiszen ők gyógyszereket vásárolnak, műtétet kell végrehajtani rajtuk (amihez eszköz kell) vagy épp a vizsgálathoz szükséges orvosi felszerelést kell megvennie a kórháznak. Persze minderre kézzelfogható bizonyíték nincs, egy most napvilágot látott tanulmány azonban finoman szólva is érdekes – olvasható a HVG-ben.

Jobban járnak, ha csak kezelik a beteget, mint ha meggyógyítják

CNBC beszámolója szerint a Goldman Sachs befektetési bank egy nemrég napvilágra került tanulmányában többek között arról ír, hogy

A The Genom Revolution (A genetikai forradalom) című, április 10-én megjelent jelentésben egész pontosan arra keresték a választ, hogy fenntartható üzleti modellt jelent-e, ha meggyógyítják a betegeket? A kérdés a küszöbön lévő génterápia miatt merült fel, amellyel számos betegség gyógyíthatóvá válna.

Hírdetés

Salveen Richter, a Goldman Sachs elemzője szerint bár a génterápia legvonzóbb tulajdonsága, hogy csak egyszeri beavatkozást igényel, emiatt kevesebb bevételt is eredményezhet, mint egy hosszabb kezelés.

Több milliárd dolláros bevételkiesés

Richter a tanulmányban a hepatitis C vírust hozta fel példának, amely 2015-ben főként Amerikában mintegy 12,5 milliárd dollár bevételt termelt a befektetőnek. Egy új gyógyszernek köszönhetően azonban egy 12 hetes terápiával sikerült a betegek 90 százalékát meggyógyítani, így őket már sem kezelni nem kellett, sem más embereket nem fertőztek meg a vírussal. Az amerikai bevétel így mára ezen a téren 4 milliárd dollárra csökkent. Richert szerint bár mindez a társadalomnak jó, a bevételeknek már kevésbé.

A tanulmány szerint ugyanakkor vannak olyan területek, ahová érdemes lehet a biotechnológiával foglalkozó cégeknek befektetniük. Ilyen például a hemofília (vérzékenység), amely világszinten 9-10 milliárd dolláros piac, és ahol évente 6-7 százalékkal több lesz a páciensek száma, de “jó üzlet” az elterjedt rendellenességek (gerinc eredetű izomsorvadás – SMA) vagy épp a genetikai szembetegségek kezelésébe pénzt fektetni – zárul a HVG cikke.

HVG/Körkép.sk

Nyitókép: hvg.hu


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »