Kína ügyel a növekedés szerkezetére

Kína ügyel a növekedés szerkezetére

Nem leszünk makrogazdasági adatdömpingnek kitéve a héten, legalábbis a piacmozgató híreket várhatóan nem a minisztériumok és a statisztikai hivatalok szolgáltatják.

Az e heti krónikus makro­adat­hiány ellenére azért akadnak majd figyelmet érdemlő fejlemények. Közéjük tartoznak a kínai gazdasági növekedést leíró év végi adatok, amelyekből az előre borítékolhatóan kiderül, hogy ismét a bűvös 7 százalék alatt maradt a világ második legnagyobb gazdaságának tavalyi teljesítménye – már ami a GDP bővülését illeti.

A várakozások szerint a tavalyi évet záró három hónapban 6,9 százalékkal nőhetett a kínai GDP, ennek hátterében Módos Dániel a növekvő fogyasztást és a javuló külső keresletet jelölte meg leg­fontosabb felhajtó tényezőként. Utóbbi annak köszönhető, hogy az Egyesült Államok növekedése 2 százalék fölött maradt, de ami még ennél is fontosabb, hogy az euróövezet bővülése 2017-ben érdemben meghaladta az elemzői várakozásokat – húzza alá az OTP Elemzési Központjának stratégája. Pozitívumként jegyezte meg a jövőre nézve, hogy a feldolgozóipari megrendelések állománya is rekordmagasan állt decemberben. A Világbank előrejelzése szerint 2019-re 6,3 százalékosra lassulhat a növekedés Kínában.

A várhatóan lassuló növekedés 2019-ben egybevág azzal, hogy elemzők szerint a kínai vezetés értékelésében a GDP némileg kevésbé hangsúlyos szerephez juthat a jövőben, azaz nem ennek a számnak a bűvöletében élnek majd a pekingi vezetők, hanem jóval nagyobb hangsúlyt fektetnek a növekedés összetételére, annak mikroszerkezetére, s nem utolsósorban a pénzügyi stabilitást jelző mutatóra. Így a jövőben a hitelezési veszteségek kezelése, a túlzottan magas tőkekiáramlás kordában tartása és a bankrendszer kockázatainak csökkentése lesz a fő feladat. Ugyanakkor kedvező jel, hogy a nyersanyagárak emelkedése miatt a túlkapacitások több ágazatban is csökkennek, és a feldolgozóipari állások növekedésének lassulása részben képes ellensúlyozni a technológiai szektorok felfutását. Összességében a most megjelenő GDP-adatnál az OTP elemzői nem számítanak érdemi meglepetésre. Ha ez mégis bekövetkezne, akkor az árfolyam helyett inkább a kínai részvénypiac mozgását lesz majd érdemes követni.

Az Egyesült Államokban a lakásépítési piac alakulásáról adnak ki fontos adatokat csütörtökön. A várakozások szerint decemberben kissé csökkenhetett az induló lakásépítések és a kiadott lakásépítési engedélyek száma. Ez azonban elemzők szerint átmeneti lehet, annak ellenére, hogy a lakásépítési beruházások már két negyedév óta csökkennek. Ráadásul ez az irány a negyedik negyedévben megfordulhatott. A lakásárak szinte az összes tagállamban emelkednek, de még nem érték el a válság előtti szintet.

Az ingatlanpiacon az árak emelkedését az élénkülő kereslet és az építőipart is jellemző általános munkaerőhiány miatti kínálati korlátok okozzák. Előretekintve a de­cember végén újonnan elfogadott amerikai adócsomag enyhén negatív hatást gyakorolhat a helyi ingatlanpiacra, mivel a korábbiaknál kevesebb kamatkiadás lesz levonható az adóalapból. Összességében azonban az erős fundamentumoknak köszönhetően az ingatlanpiac további élénkülése várható. Egyelőre ingatlanpiaci buborék kialakulásától nem kell tartani, mivel egyfelől a pénzintézetek átláthatóbban és megfontoltabban hiteleznek, mint a válság előtt, másfelől a lakásárak és a lakásépítési engedélyek száma sem érte még el a válság előtti szintet. Ha az induló lakásépítési engedélyek száma érdemben meghaladja a várakozásokat, akkor Módos Dániel véleménye szerint a dollár erősödhet az euróval szemben.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »