Kiretusálták a magyar feliratokat egy Kolozsvár főterén elhelyezett óriásposzterről

Kiretusálták a magyar feliratokat egy Kolozsvár főterén elhelyezett óriásposzterről

A több tíz négyzetméteres óriásposzter a város főterének a keleti oldalán álló Státus-palotákról készült 20. századi fénykép kinagyított változata, és a hétvégi városnapok alkalmából helyezték ki a Főtér nyugati sarkára.

A Musai-Muszáj kezdeményező csoport csütörtökön tiltakozó nyilatkozatot tett közzé a kolozsvári városháza diszkriminatívnak és történelemhamisítónak tartott óriásposztere miatt, és felszólította a hivatalt, hogy péntek 15 óráig távolítsa el a posztert. Hozzátette: ha ez nem történik meg, feljelentés tesz az Országos Diszkriminációellenes Tanácsnál.

A kezdeményező csoport mellékelte az eredeti fotót, amelyen olvashatók a főtéri üzletek magyar cégtáblái, és a poszter felvételét is, amelyről kiretusálták ezeket. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a retusálás nem vonatkozott a nem magyar feliratokra, ezek a poszteren maradhattak. „A városháza gyakorlata egyaránt sértő Kolozsvár román és magyar közössége számára: a hivatal a magyar közösség nyelvét, kultúráját és történelmi jelenlétét nemkívánatosnak minősíti, a többségi román lakosokról pedig intoleranciát feltételez” – áll a közleményben.

Oláh Emese alpolgármester a Maszol.ro portálnak elmondta, az óriásposztert hamarosan el fogják távolítani a város főteréről. Közlése szerint a kolozsvári városnapok arculattervezésével és népszerűsítésével megbízott cég helyezte el, de csak próbaképpen. „Szóltam a kollégáimnak, hogy haladéktalanul távolítsák el. Tudomásom szerint ez csak egy szerencsétlenre sikeredett próbaposzter volt, hamarosan felkerül a történelmet tiszteletben tartó változata” – idézte a portál az alpolgármestert.

MTI

Nyitókép: Maszol.ro


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »