Kiss Beáta: Késik a kulturális támogatás

Kiss Beáta: Késik a kulturális támogatás

A szlovákiai magyarság kultúrájának mûveléséhez kevés a forrás, nem sok pályázati lehetõség áll rendelkezésre. Ezért ezek nagy fontossággal bírnak. Az idén azonban – nem elõször – a kormányhivatal nemzetiségi kultúrára szánt támogatásai jelentõs mértékben késlekednek.

Sok szervezet, kulturális intézmény mûködését nehezíti, vagy épp lehetetleníti el ez az áldatlan állapot. Nem egy olyan rendezvény, fesztivál zajlott le már akár hónapokkal ezelõtt is, melynek anyagi hátterét ez a pályázat biztosította volna, s a szervezõk hitelbõl- ígéretbõl finanszírozták azokat.

A törvény módosítása, amely az eddig is túlbürokratizált pályázatot még nehézkesebbé tette, lassítja a szerzõdések megkötését. Azonban kérdés, miért nem érkeznek meg azok a támogatások sem idõben, amelyekre a szerzõdéseket már aláírták? A Magyar Közösség Pártja úgy gondolja, a nemzetiségi kultúra ilyen módú támogatása, amely egyébként is kicsi kulturális életünk igényeihez képest, aggodalmat és bizonytalanságot kelt.

A helyzet azért is kérdéseket vet fel, mert a kisebbségi kormánybiztost az a Most-Híd párt nominálta, amely folyamatosan a nemzeti közösségek kultúrája körülményeinek javítását hangoztatja célként és eredményként egyaránt. Elvárjuk, hogy a kormányhivatalban mihamarabb jöjjön létre a megoldás, hogy kulturális egyesületeink, intézményeink legalább az év hátralévõ részében nyugodt feltételek mellett szervezhessék a meghirdetett alkalmaikat, és valósíthassák meg a pályázatban megfogalmazott céljaikat.

Kiss Beáta, az MKP kulturális és oktatási alelnöke


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »