Kiszelly: Gyurcsány csapdát állított az LMP-nek és a Jobbiknak

Kiszelly: Gyurcsány csapdát állított az LMP-nek és a Jobbiknak

Kiszelly Zoltán politológus szerint Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke tematizált, csapdát állított az LMP-nek és a Jobbiknak az ellenzéki egyeztetésekkel, hiszen ez a két párt „Gyurcsány Ferenccel és az ő politikájával szemben jött létre”.

Gyurcsány Ferenc DK-elnök meghívására közel másfél órát tárgyalt egymással az MSZP-Párbeszéd, a DK és az LMP vezetője, azonban megállapodás nem született. A Jobbik már korábban jelezte, hogy nem megy el az egyeztetésre. Abban egyetértés volt, hogy egyetértésre van szükség.

A Demokratikus Koalíció irodájában tartott megbeszélést követően Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje azt mondta, tudták, hogy a tárgyalás csak egy folyamat kezdete lehet, ezért nem is gondolták, hogy vasárnap „bármiben megállapodásra” jutnak. Gyurcsány fontosnak nevezte: egyik párt sem segíti ki a Fideszt, ha az kisebbségbe kerül. Szél Bernadett, az LMP miniszterelnök-jelöltje azt mondta, hogy a kormányváltás csak teljes ellenzéki koordinációval valósítható meg.

Kiszelly Zoltán politológus szerint meglepő, hogy az LMP elment a megbeszélésre, amelyet a DK elnökének március 15-i beszédében jelentett be, ezzel besétáltak Gyurcsány csapdájába.

„Gyurcsány Ferenc tudta, hogy az ünnepen mindenki a Békemenetről és Orbán Viktor beszédéről fog beszélni, ezért neki valami bombasztikusat kellett kitalálni, amellyel a hírekben meg tud jelenni. Ezért jelentette be, hogy visszalépteti jelöltjét Szél Bernadett javára, ezzel személyes gesztust tett és javította nyerési esélyét az LMP-s politikusnak”– fogalmazott.

A politológus szerint a Jobbik kivételével megvalósuló vasárnapi ellenzéki egyeztetés látszatesemény volt, a pártok vezetői arról beszéltek, hogy a következő parlamentben hogyan fognak együttműködni.

Hírdetés

„A meghívással Gyurcsány Ferenc tematizált, csapdát állított az LMP-nek és a Jobbiknak, mivel ez a két párt az ő politikájával szemben jött létre. A két pártnak saját magát kell szembeköpni, saját megalakulását kell elfelejtenie, a saját törzsszavazóik akaratával kell szembemenni, amikor Gyurcsány Ferenchez mennek el tárgyalni” – mondta Kiszelly Zoltán.

A politológus szerint a DK elnöke világosan elmondta, hogy még egyszer miniszterelnök szeretne lenni, de ehhez egy 20-30 százalékos pártra van szüksége. Ezért a többi párton kell keresztüllépnie, a többi párt szavazóit kell begyűjtenie. Ezzel a bejelentéssel, halálos öleléssel sikerülhet a két párt törzsszavazóit elbizonytalanítani és ezzel Gyurcsány pártja erősödhet ezekhez a pártokhoz képest.

A március 15-i ünnepségről elmondta, hogy az ellenzéki pártok gyűlésein kevesen vettek részt. A DK a Hősök terét választotta, de végül a kis területű Fővám téren tartották a beszédeket, és a Jobbik is csak a Szabadság tér mellett, a Batthyány-örökmécsesnél tartotta megemlékezését gyér látogatottság mellett. Vona Gábor januári évértékelőjét is egy kisebb rendezvényteremben tartotta.

„Azt látjuk, hogy a Jobbik régi törzsszavazói, akik a régi Jobbikot szerették, a cukiság kampánnyal nem ismernek magukra és a párt átfordulásával olyan gesztusokat tesz, ezzel veszít támogatottságából” – tette hozzá.

forrás: M1/Ma Este / hirado.hu

The post Kiszelly: Gyurcsány csapdát állított az LMP-nek és a Jobbiknak appeared first on PolgárPortál.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »