Kitörés előtt állhat a WTI

Látványosan elvált egymástól az utóbbi hetekben a Brent és a WTI típusú olaj ára. Míg az előbbi több dollárral emelkedett, utóbbi csak stagnált, aminek eredményeként ismét közel 6 dollárra emelkedett a két termék közötti árkülönbség. A két olajtípus ára közötti különbség kitágulása elsősorban a Harvey hurrikán miatti eseményekkel magyarázható. Az átmeneti leállás miatt a rövidebb határidejű üzemanyagárak elszálltak, ugyanakkor a kieső finomítói kereslet miatt gyengén teljesített a WTI.

Hírdetés

A természeti katasztrófa után azonban vélhetően normalizálódni fog a kereslet-kínálat, és az ítéletidő miatti átmeneti alulteljesítés is megszűnhet. Az elmúlt napokban már kezd visszaépülni a korábban kieső finomítói kereslet, ez segíthet stabilizálni a piacot. Az említett folyamatra készülve drasztikusan csökkent a spekulatív long pozicionáltság a WTI-nél, a kieső kereslettől félve jelentősebb alulsúlyozottság alakult ki az alapkezelők körében, ami sokkal inkább az emelkedés melletti tényező lehet.

További pozitívum az olaj középtávú kilátásaival kapcsolatosan, hogy a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) legfrissebb becslése szerint a globális olajkereslet az idei évben nagyobb lesz a korábban vártnál, a készletek pedig csökkennek.

A technikai kép alapján is optimisták lehetünk a WTI típusú olajjal kapcsolatban. Az idei évben csökkenő trend jellemezte az árfolyammozgást, az elmúlt hetekben ugyanakkor már láthatók voltak a fordulatra utaló jelek. A süllyedő trendvonalról egyre kisebb mértékben fordult már le az árfolyam. Rövid távon egy emelkedő momentum jellemző, így jó esély lehet rá, hogy mindez hamarosan megtöri a csökkenő trendet, és első körben az 52, majd akár az 54-55 dolláros szinteket is eléri a termék. Hasonló mintát lehetett megfigyelni a Brent esetében is, ott már megvalósult a kitörés, amit nagy valószínűséggel a WTI is követhet.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »